Лидерът на "Има такъв народ" /ИТН/ Слави Трифонов потвърди с пост във фейсбук намерението на партията за въвеждане на мажоритарна избирателна система в условията на "един сигурен, спокоен и уверен Парламент". В поста си в социалната мрежа Трифонов коментира намерението на парламентарната група на ГЕРБ да внесе законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална като "тупкане на топката", за да печелят време, което те няма да им дадат.

"Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци? Е, отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката. Така както пожелаха промяна на Конституцията чрез Велико народно събрание, само и само да се спасят от протестите. Тогава номерът мина, щото Народното събрание беше друго", заявява Слави Трифонов.

В поста си лидерът на ИТН обяснява защо те не поставят на дневен ред в парламента мажоритарния вот.

"За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот", казва Слави Трифонов и отново потвърждава намерението на партията за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

"При един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия "Има такъв народ", а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си", уточнява лидерът на ИТН.