Премиерът в оставка Бойко Борисов предупреди, че и след предсрочните избори няма да бъде сформиран кабинет. На извънреден брифинг в централата на ГЕРБ бяха разкритикува промените в Изборния кодекс. Борисов  посочи, че с неговото приемане мнозинството в Народното събрание е обслужило Румен Радев за предстоящите президенски избори. Самият той категорично заяви, че няма да се кандидатира за дъравен глава.

"Аз съм човек, който винаги когато влага парите на данъкоплатците, показва къде ги е вложил. Над 100 млн. вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание. Още повече, че ги проведохме в пандемия и пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казват, че изборите са били честни и добре проведени", заяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на на брифинга на ГЕРБ.

Именно заради това демокрацията е скъпо нещо - партиите са длъжни да направят необходимо, за да има стабилно управление, каза Борисов и посочи, че има държави, като Белгия например, където на 1-2 години правят правителство. Там обаче няма тази глупост - служебно правителство. Но това е, защото вярват в демокрацията и на политически парти, и на избора на техния народ.

"За тези коментатори, които казват, че ГЕРБ е отвян на изборите - само че може ли вторият с 250 000 гласа по-малко да отвял първия? Или тези, които се нарекоха Отровно трио обясняват, че ГЕРБ били токсични... Ами БСП не е ли токсична, ами ДПС, ами "Да, България" не са ли токсични, дето никой не иска да работи с тях?", попита Борисов.

Той осъди изказването на Корнелия Нинова, в което тя призова за по-бързо връщане на мандата, "защото продължава управлението на Борисов".

"Да не управлявам, седя си и искам да ме пуснете, вие не ме пускате зорлем, защото не можете, не знаете, не носите отговорност, страх ви е", каза Борисов по повод връщането на мандата от третата политическа сила в парламента "БСП за България".

"Отнасям се с уважение към всяка партия, но не може уважаемата Нинова да каже: повече от месец мина, не може още Борисов да управлява, бързо да връщаме мандата и да закриваме парламента. Да си бяха направили едно правителство, проформа ако трябва - какъвто е в момента парламентът, обслужващ интересите на кандидат-президента Радев. При този насипен парламент, при това отношение между политическите субекти, кога България ще има пълен мандат?", каза още Борисов

Премиерът атакува и промените в Изборния кодекс, внесени от "Има такъв народ".

"Отново хвърлиха прах в очите на хората. И за партийната субсидия какво стана? Как се съшиха така, че и тя отпадна? Нали това им беше предизборната програма. На Разпети Петък да приемеш закон за три дни, при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема година преди изборите да не се променя закона - целта беше една-единствена ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. Тук е големият парадокс. ЦИК се назначава от Радев, само че на парламента не му направиха методология. Кой трябва да бъде сега председател, как ще назначи и зам.-председател? Абсолютно се погазват всички принципи", каза Борисов.

"Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК", посочи още премиерът в оставка.

Той съобщи, че от ГЕРБ все още нямат кандидати за членове на ЦИК, защото няма методология и не е ясно, какви трябва да са кандидатите.

"Може да са само шампиони по шах, бокс или планинско ориентиране, ние не знаем", коментира още той.

Смущаващо, по думите му, е, че е записано в промените в Изборния кодекс да има видеонаблюдение "при възможност".

"Какво значи в един закон, който е империчен, да напишеш "при възможност". Видео наблюдение ще има при възможност, ама кой ще я определи и при какви критерии. Ще имаме състезание, в което единият отбор ще има и съдиите? Как ще кажеш в кой град и коя секция ще има?", попита Борисов.

Той атакува и решението за машинното гласуване.

"Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и ще купят още машини? Това няма ли да се обжалва, или вече е избрана фирмата, която ще ги доставя? Това за мен не е новост. Новостите ще дойде за българския народ, когато видят истината в очите. Да ги попитам и как ще разнесат машините до Америка, Австралия? Кой ще следи къде се съхраняват тези машини и кой чука по тях?", попита още Борисов.

Ами ако се повреди машината - само тогава с хартиени бюлетини. Само че, веднага се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП, каза още лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов целта била да се продължи служебно правителство, излъчено от президента Радев, месеци наред. Той обвини останалите политически партии, които влязоха в парламента, в бягане от отговорност и харчене на пари на данъкоплатците.

"Няма да има следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно, смята премиерът в оставка.

Въпреки всички критики за промените в Изборния кодекс, Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да ги атакува в Конституционния съд.

"Оставете ги. Нека българите видят какво са сгрешили и какво са направили. Те вече виждат. Няма да го обжалваме. Обжалваме мораториума, защото това е свръхгрешка. Има конституционна практика, в която това е гледано, и правителството изпълнява своите задължения, докато не бъде подменено. Конституционният съд се е произнесъл, но понеже искат тълкувание, ще е по-дълго решението. Те не могат да дадат друго решение, защото вече са дали едно такова", обясни той.

На въпрос за кандидатът на ГЕРБ за президент Борисов заяви - "Няма да съм аз, категорично!". Той поясни, че кандидатът на ГЕРБ ще е  "умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток, коренно различен от сегашния разединител на нацията".

Отношение по темата с приетите промени в Изборния кодекс взе и правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова. Тя заяви, че е притеснена от толкова прибързаните промени, прието без да се изчакат становища на институции. За мен това е неясно, подчерта Ахладова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че това е абсолютен правен и конституционен прецедент.

"Новите варвари погазиха не само Конституцията и законите, но направо превъртяха и времето. Никога досега не се е случвало промени в закона да бъдат обнародвани в датата на приемането - говоря за указа, подписан от президента Радев за Държавен вестник", обясни Атанасова.

Това, което демонстрираха колегите от "партиите на промяната" е направо скандално, категорична е тя.

Всяко нещо, направено на Разпети петък - има кой да го съди, не го мислете. Затова няма да внасяте в Конституционния съд промените в Кодекса, няма да ги обжалвате, заяви Борисов.

Атанасова обаче не се съгласи с него и заяви, че юристите трябва да пазят закона, особено когато става въпрос за Конституцията. В случая е нарушено правото на българите да имат избор как да гласуват, аргументира се Атанасова. Добре, тогава все едно не си ме чула и го обжалвайте, каза Борисов.

Нали виждате цялата конспирация - то се прави умишлено и ще бъде зверска лъжа на тези избори. Ами как ще пътуват всички тези машини? Кой ще ги пази? Как ще се контролира? Те са толкова много въпроси, каза още Борисов.

Фактът, че 24 % от хората гласуваха с машини означава, че хората не вярват на този вид гласуване, коментира вицепремиерът и външен министър в оставка Екатерина Захариева.

Не се ли притесняват от факта, че купуваме машини от Венецуела, в която правителството с милиции убиват собствените си граждани със снайпери, докато протестират. Не се ли притесняваме ние държава член на ЕС, че купуваме и гласуваме само на машини, които се произвеждат в такава държава? Тези хора нямат никаква представа как се организират изборите в чужбина и какво коства това, добави Захариева.

Оказа се, че въпреки обичайните ни възприятия, 1 май може да се равнява на Разпети петък и обратното, каза Томислав Дончев.

"Основната парадигма на политическия дискурс в момента е, че партиите на промяната са спечелили изборите. Да управляваш обаче не е да смениш Фейсбук с парламентарната трибуна, да управляваш е да носиш отговорност и да вземаш решения", каза вицепремиерът в оставка.

Според него се оказва, че краткият живот на този парламент е, за да промени изборните правила.

"Аз се занимавам с моята си партия - затова на 11 май имаме конгрес, на който ще вземем решения", заяви още лидерът на ГЕРБ.

След като Мая Манолова се върна, Татяна Дончева се върна, Бабикян се върна, защо да не се върне и Боби Михайлов - каза още Борисов в отговор на журналистически въпрос за завръщането на Борислав Михайлов като президент на БФС.