Със 199 гласа "за", 7 "против" и 2 "въздържал се" депутатите създадоха комисия, която да провери фактите и обстоятелствата при използването на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани. В работата на комисията ще влиза и разследване дали е имало подслушване и следене на протестиращи, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

Преди гласуването обаче се проведоха бурни дебати, след като по-рано депутатите с караха за създаването на комисия, която да разследва имало ли е беззакония в парка "Росенец". 

Комисията ще търси доказателства и ще представи тези, които вече е събрала, обяви в началото Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!", по чиято предложение бе създадена тя.

"Целта е да съберем доказателства, да разкрием извършените престъпления, да го направим, забележете, максимално публично, защото това е нещо, което трябва да се знае. Ние дължим на българските граждани това, и това, забележете, не е реваншизъм. Не така би трябвало да изглежда правосъдието в една нормална държава. Все още ние не сме, макар че тръгнахме с бавни стъпки в тази посока. Втори въпрос, който ще разгледа същата тази комисия са незаконните подслушвания, извършени от всевъзможни отдели и отделчета от МВР, ДАНС и в съучастието на прокуратурата и специализирания съд, по разпореждане на главния прокурор".

Маноил Манев от ГЕРБ отвърна с предложение към обхвата на комисията да се включи и установяване има ли посегателства срещу служители на МВР и още:

"И да бъде добавено и дали служебният кабинет приложи СРС-та незаконно подслушване, защото да видим пък дали служебният министър на вътрешните работи по някакъв начин по време на цялата предизборна кампания не беше използвал незаконни СРС-та, колко те са били законни и по отношение на кого бяха използвани, колко, всички факти и обстоятелства, просто да ги изкараме на бял свят и да я приключим и тази тема".

Обстановката в залата обаче се нажежи истински, когато на трибуната излезе бившият вътрешен министър Младен Маринов в кабинета "Борисов 3", който заяви:

"Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи. Аз поне като министър и като гражданин постоянно гледах излъчвания как не мирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители".

Последваха бурни освирквания.

Маринов обаче настоя, че един полицай, когато използва помощни средства има право на това по закон - при съответните обстоятелства и при опазването на личната си неприкосновеност.

Той изтъкна, че след падането на кабинета "Орешарски" е била създадена комисия със сходен предмет на дейност, която е стигнала до извода, че полицаите са действали съобразно закона, в защита на демокрацията и обществения ред. 

Маринов призова служебният кабинет да извърши проверки и да не се казва кой е виновен преди да бъде направена проверката. 

"Служебното правителство ни връща в тъмните времена, защото били викани членове и кметове на ГЕРБ по анонимни сигнали. Нека комисията да излъчи проверките си, нека да бъдат субективни, но нека бъдат извършени проверки за анонимни сигнали за това защо са викани представители на ГЕРБ по време на предизборната кампания", настоя депутатът от ГЕРБ.

Последва негова реплика, която също покачи напрежението.

"Като бивш полицай, ви казвам, че сме минали през много такива ситуации. Винаги полицията е използвана за политически цели от тези, които чрез нея искат да влязат в Народното събрание", изтъкна той, обръщайки се към опонентите си.

Това обаче предизвика Филип Станев от "Има такъв народ", който заяви, че за първи път бивш министър признава в парламента, че полицията е била използвана за политически цели. И цитира мисълта на Марк Твен: "По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви смятат за глупави, отколкото да я отворите и да разсеете всички съмнения...".

Стоян Мирчев от БСП пък обвини Младен Маринов, че е превърнал българската полиция в репресиращ орган. Според социалиста именно той е една от причините за потъпкване на достойнството на българския полицай.

"Всички помним кадрите на вързаните с белезници протестиращи, на които им скачаха върху главите. Не са им скачали върху главите, защото най-вероятно такива като вас са го наредили. Никога няма да го забравим това нещо, защото вие окървавихте българските протести. Нещо, което не се е случвало у нас. Когато в миналото Народно събрание ви извикахме тук като министър да обясните кой и защо позволи това нещо, вие избягахте от тук и не отговорихте, защото знаехте дълбоко в себе си, че виновен за това сте вие и министър-председателят Борисов", каза още Мирчев.

Съпредседателя на ДСБ Атанас Атанасов пък разказа как, когато през 1987 година, като стажант в съда в Русе, участвал в протестите на студентите: "Дори тогава не съм виждал такива безобразия от тогавашната милиция, каквито видяхме тук".

А Николай Хаджигенов припомни, че е имало полусъблечено момиче, вързано на земята пред МС с белезници, което полицаите са снимали и заедно със свои приятели е било обгазено със сълзотворен газ, като подчерта, че това не е законно и че вече е доказано в съда.

Колежката му Мария Капон пък заяви, че като българска майка не иска никога повече да вижда деца, които са били ритани в бъбреците от полицаи и пръскани с газ директно в очите, което според нея е било наредено на полицаите. По думите й 100-на протестиращи са пострадали и са минали през пункт, в който тя и други жени са оказвали помощ.

Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС, който смени Младен Маринов на поста вътрешен министър, обаче също настоя комисията да разследва и криминални проявления и насилие срещу полицаи в рамките на миналогодишните протести.

Предложението обаче не беше прието.

След като бе гласувано създаването на комисията, която ще действа три месеца, започна гласуване за членове на комисията, което също предизвика напрежение. За неин председател бе избран Николай Хаджигенов, а за заместник-председател проф. Николай Радулов от ИТН. Всяка партия ще има по двама членове в комисията, с изключение на ГЕРБ. Това се случи, след като от ГЕРБ предложиха именно Младен Маринов, плюс Тома Биков. 

Стоян Мирчев от "БСП за България" настоя неговата кандидатурата да бъде гласувана отделно, тъй като е в конфликт на интереси.

От ГЕРБ-СДС отвърнаха, че според тях всеки народен представител може да бъде предлаган и не може другите партии да се месят в техния избор.

В крайна сметка залата одобри предложението на БСП кандидатурата на Маринов да бъде гласувана отделно и тя бе отхвърлена. Очаквано, това предизвика още повече недоволството на ГЕРБ.

"Това е унижение. ГЕРБ просто няма да предлага други членове на тази комисия. Правете каквото си искате", заяви Александър Ненков.

"Всичко се връща в този живот. Това, което сега се случва, определя, че организаторите на тези протести са тук в тази зала. Единият ще става председател на тази комисия. Другият стои зад него и е избран за член. Тези хора, които подложиха българските граждани на това, което се случи, нямали нищо общо с изследванията на всички факти и обстоятелства по случилото се, а политическият ръководител на министерството, който не взема решението за операциите, а ги взима главният секретар - има. Те ще го викат в тази комисия. Аз няма да отида, ако съм на негово място", добави Маноил Манев.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" подчертаха, че гласът им против избирането на Маринов не е свързано с неговата личност и не е липса на уважение към народен представител.

"Смятам, че неговото участие в тази комисия ще го постави в конфликт на интереси", настоя Мая Манолова.

В крайна сметка, видимо ядосан, Тома Биков обяви от трибуната:

"Правя си отвод, няма да участваме изобщо в тази комисия!".

След това депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха залата, докато Манолова започна да представя предложението на своята формация за комисия за ревизия на предишното управление. Това стана възможно, след като по-рано депутатите гласуваха удължаване на работното си време с 2 часа.