Секционната комисия от благоевградското село Бело поле подаде сигнал до Централната избирателна комисия за продължаващия от години проблем с избирателните списъци, в които са записани хиляди гласоподаватели с македонско и българско гражданство.

Миналата неделя, на 14 ноември, в село Бело поле са гласували едва 210 човека, а в избирателния списък са 8300 гласоподаватели, което е недопустимо и създава сериозни проблеми при получаването и предаването на изборните книжа, категорични са от СИК.

"Как се търси по списък един избирател между 8293 човека ? Това физически е невъзможно. Абсурди на абсурдите. Списъкът трябва да се раздели на две - местните избиратели и избирателите с двойно гражданство", посочи секретаря на комисията Радослав Богданов пред БНР.

Сигналът е подаден на телефона за нередности в ЦИК, а малко по-късно в РИК-Благоевград беше входирана и писмена жалба.

Ръководството на РИК изрази солидарност с протеста на хората. Радослав Митрев и Йордан Симонски посочиха, че ЦИК трябва да взе отношение по този въпрос, защото това не е работа на РИК. Македонските граждани не идват да гласуват тук и мисля, че може да се намери компромисно решение. Хората са прави да искат това нещо, посочиха още от РИК.


 ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":