Депутатите в Народното събрание изслушват на закрито заседание председателя на ДА"Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев. Той трябва да информира народните представители за състоянието на резерва и за освобождаване на различни артикули от него. Това стана по искане на ГЕРБ.

В същото време депутатите не приеха предложението на левицата да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов по темата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова възрази срещу изслушването на председателя на Резерва, тъй като, според закона за държавния резерв, отговорност за състоянието му носи Министерският съвет, респективно министър-председателят. Опитвате се да заметете въпроса, трябва премиерът, който по закон носи отговорност за това, да даде отговори, посочи от трибуната на парламента тя.

Първа точка на депутатите за днес е законопроект за ратификация на Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие. След това НС ще премине към второто четене на Закон за действията по време на извънредното положение, въведено на 13 март у нас.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и зам.-председателят на парламентарната група Кръстина Таскова влязоха днес в пленарната зала в защитно облекло - гащеризони, ръкавици и маски.

Всички снимки вижте тук >>

Това предизвика възмущението на левицата. Валери Жаблянов поиска от председателя на парламента Цвета Караянчева да им нареди да напуснат залата и да се върнат в подходящо за институцията облекло.Той призова към сериозно поведение на народните представители.

Снимка: БТА

Те са преценили, че така е полезно за тяхното здраве, каза председателят на НС Цвета Караянчева.Тя подчерта, че в НС се извършват всички санитарни мероприятия, местата са хигиенизират, трибуната ще бъде дезинфекцирана на всеки час, но парламентът не може да спре работа.

Снимка: "Булфото"

В началото на заседанието квесторите раздаваха маски на депутатите в пленарната зала, които не са успели да се снабдят с такива.

Снимка: БТА

На свой ред Веселин Марешки беше категоричен, че в тези дни е важно какъв пример дават на хората техните избраници. Ние даваме най-отвратителния пример, "Столипиново" и НС са местата, където най не се спазват разпорежданията срещу инфекцията, подчерта той. И призова да се вземат съответните мерки, за да не се допуска разнасяне на заразата. Марешки упрекна БСП, че от тях се чуват само искания за допълнителни привилегии - ако са в Банско, да излизат, да дойдат в НС, да си получават заплатите, например.

Снимка: "Булфото"

НС обяви 30 минути почивка, за да се запознаят депутатите с Доклада за Закона за съвместни обществени поръчки за медицински изделия.

Вчера законът беше приет в правната комисия на парламента след 8-часови дебати и ожесточени спорове между управляващи и опозиция.

Левицата напусна заседанието и обвини мнозинството, че предлага изцяло нов закон, различен от одобрения на първо четене.

Текстовете му предвиждат отлагане на вноските по кредитите до края на извънредното положение, без плащане на наказателна лихва. Както и мерки за ограничаване на спекулата - до 15% за надценка на стоки при търговците на едро.

ГЕРБ предлагат още удължаване на срока за плащане на данък сгради с отстъпка до 30 юни. И задължителна карантина за всички, които се връщат от чужбина. Сред предложенията е и възможността военни да могат да се включват в прилагенто на мерките при извънредно положение.