Уважаеми съграждани, в последните часове разговарям с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, с които да ограничим разпространението на вируса в града ни. Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване. От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират.

Това написа Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук, след като съсловни лекарски организации настояха в града да бъдат приложени още по-строги мерки.

"Аз разбирам и споделям тревожния глас на нашите лекари. Те в момента поемат тежките случаи и се грижат за болните. На тях разчитаме да спасяват живота ни и сега е наш ред да им помогнем, защото ние сме техният екип. Нашата отговорност е техният успех, а успехът е животът", споделя още тя.

Столичният кмет призовава възрастните хора да си стоят по домовете и да не излизат. "Вашите деца и внуци с радост ще отделят от времето си, за да имате храна и лекарства. За тези, които са сами, екипи на общината доставят стоки от първа необходимост в домовете им", казва Фандъкова.

Тя отправя и молба към всички, родители и млади хора да не посещават детските и спортни площадки в парковете и градините.

"Днес, в деня на първа пролет, когато времето ни обещава топли слънчеви дни, ви моля, да останете вкъщи. С дисциплина, самоограничения и отговорно поведение можем да предотвратим налагането на много по-строги мерки в града ни, каквато е пълната карантина, която виждаме в италианските градове и вече в Банско. Заедно с националния щаб имаме готовност и за по-твърди мерки, при разрастване на случаите в града ни", обяснява Фандъкова.

От четвъртък заедно с полицията, районна прокуратура и здравни медиатори общината е предприела засилени мерки за информиране на гражданите в ромските махали на столицата.

Продължава дезинфекцията около големите болници, в кварталите, подлезите и пазарите.

"Да бъдем отговорни и заедно ще се справим!", пише още Фандъкова.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов коментира също предложената от Българския лекарски съюз карантина на София. "Когато говорим за карантина на град като София, нека да бъдем внимателни и разумно да се преценяват плюсовете и минусите. Трябва да имаме предвид, че това на практика е икономиката на България и не би следвало такива решения да се взимат бързо", посочи той.

По-рано днес от УС на Столична Лекарска Колегия на БЛС се обърнаха с отворено писмо към редица държавни институции и поискаха въвеждането на по-строги мерки за овладяването на разпространението на COVID-19. "По наше наблюдение не се спазват мерките достатъчно от населението на София. Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина, не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението.

Много търговски обекти продължават да работят. Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек", споделиха от Столичната лекарска колегия.

Във връзка с искането на БЛС за налагане на пълна карантина на София и забрана за излизане и влизане от домовете, ген. Мутафчийски съобщи, че още снощи е бил запознат с виждането на столичните лекари. "Приемаме го като подкрепа на нашите мерки. В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от такива хора, че така им съсипваме живота - те са свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблемът, затова отново апелирам към възрастните хора да си стоят по домовете, защото това е най-застрашената група. Относно искането за по-твърди мерки, Щабът заседава и реши, че към този момент мерките са достатъчни. Но имаме готовност за въвеждане на по-твърди мерки", допълни Мутафчийски.