125 народни представители свалиха от поста му председателя на Народното събрание Никола Минчев. "Против" гласуваха 113 депутати, а един от ПП се въздържа. За отстраняването на Минчев гласуваха монолитно парламентарните групи на ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане".

До избора на нов председател длъжността ще изпълнява Мирослав Иванов, който до момента беше заместник-председател. 

Искането на оставката на Минчев бе внесено в сряда с подписите на 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Сред мотивите бяха посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Вносителите на мотивите отбелязаха, че председателят на парламента не е свикал извънредно закрито заседание, по искане на една пета от народните представители, относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Освен това вчерашното заседание, на което беше изслушан министърът на външните работи, също не е било при закрити врата, въпреки че е станало ясно, че в доклада си Генчовска ще реферира към постъпили класифицирани документи. С тези свои действия, председателят, освен че наруши Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съзнателно попречи на цялостното изслушване на външния министър Теодора Генчовска, се казваше още в искането.

"В пленарната зала има ново мнозинство", каза председателят на Народното събрание Никола Минчев от парламентарната трибуна минути преди да бъде гласувано отстраняването му.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

"За мен беше чест, е и ще продължи да бъде, на първо място, че влязох тук, в Народното събрание, в храма на българската държавност, а още по-голяма чест, която ми оказахте на 3 декември м.г., да ме направите пръв сред равни", заяви Минчев.

"Аз влязох в политиката и в Народното събрание с желание за промяна. Новооформящото се мнозинство в парламента не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел. И в такъв парламент може би дори е по-добре аз да не бъда председателят, защото се оказа, че тези, които щяха да "изчегъртват", сега искат да "изчегъртат" мен, заяви Минчев.

"На поста, който ми оказахте честта да заемам, винаги съм се стремял да подхождам с уважение към всички народни представители, независимо дали от управляващата коалиция, дали от опозицията. Вярвам, че го оценявате и в днешната дискусия, в която все пак критиките към бяха по-малко, мисля че наистина го оценявате", посочи той.

Винаги съм се старал да ви изслушвам, да ви давам думата. Такова е моето институционално разбиране и възпитание също, че ние тук всички сме избрани от народа. Харесва ни, не ни харесва - това е решил народът, ние сме тук и го представляваме, каза Минчев.

В края на петчасовия дебат министър-председателят Кирил Петков му благодари. 

Така парламентът проведе първата си репетиция преди вота на недоверие. Резултатът показа кой контролира новото мнозинство в Народното събрание след излизането на ИТН от властта. Очакванията са вносителите на искането за оставка от ИТН да предложат на поста да се завърне Ива Митева. За да присъства на заседанието, пътуването си до Азербайджан отложи премиерът Кирил Петков. 

А още в началото на дебатите за оставката на парламентарния председател, около 10,30 часа, пред Народното събрание се събраха поддръжници на Никола Минчев, за да изразят подкрепата си към него.

При тях дойдоха депутати от "Продължаваме промяната", които им благодариха за активната позиция и за решението им с действията си да защитят парламентаризма и демокрацията.

Дебатите в Народното събрание бяха изключително ожесточени, а в залата присъства почти целия състав на правителството. 

Мотивите за свалянето му от поста бяха прочетени от Тошко Йорданов от ИТН. Докато Йорданов представяше исканията за отстраняването му, той беше прекъснат от депутатите от управляващата коалиция, които аплодираха Минчев на крака.

Тази проява Йорданов определи като "конгрес на БКП".

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

След него на трибуната говори Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" в подкрепа на Минчев. "Днес мафията ще си преброи гласовете в залата", атакува той парламентарните сили, които поискаха Минчев да си ходи.

"Днес мафията ще си преброи гласовете в залата. Все още има време да застанете от правилната страна на историята. Мафията си поиска държавата и безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република - Народното събрание. След като пресякохме престъпните схеми на "Капитан Андреево", след като спряхме транзита на парите от магистралите към чекмеджетата, дадохме да се разбере че антикорупционната комисия ще заработи начело с човек, който не трепери пред задкулисието, мафията прави днешния ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна атака срещу председателя на парламента. За всички тук е ясно, че най-младият председател на парламента е брилянтен юрист, който води тази институция с чест, а не с процедури и хватки", заяви той.

Снимка: Булфото

"Македонският сценарий е фалшив. Няма никакви тайни договорки. Всичко е измислица на човека от диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу уговорка за отпадане на визите за българите за САЩ", каза още Гюров.

Йордан Цонев и Мутафа Карадайъ от ДПС поискаха сметка на водещия заседанието Кристиан Вигенин, че не е направил забележка не е направил по повод изказаните обидни квалификации от страна на Гюров по адрес на народни представители, което е обида и към техните избиратели. Гюров, а след него и редица оратори от бившето мнозинство, подеха репликата "мафия" по адрес на политическите сили, които поискаха оставката на Минчев.

"Аз не си представям да нарека, който и да било в тази зала мафия", каза Цонев. По думите му това е позор за българския парламент. "Това, че се иска оставка, това че вървят политически процеси, които са описани от Конституцията, не ни дава основание от тази трибуна да говорим неща, които петнят българския парламент", посочи той.

Председателят на ПГ ДПС Мустафа Карадайъ също настоя да бъде съхранено достойнството на Народното събрание. "България ще я има и след нас", каза той. "Институциите на България трябва да ги съхраним, г-н председател. Не допускайте народните представители и политиците в България да бъдат наричани мафия от хора, които правят автооценка", възрази той.

Последва отново остро изказване на Тошко Йорданов от ИТН. Никола Минчев е "много готин като човек", но професионалното му поведение е жалко. Той се обърна и към "предателите" от ИТН - "Вашата група събира предателите, а премиерът лично се разхожда да ви убеждава". Това предизвика недоволство сред депутатите.

Снимка: Булфото

За реплика на трибуната се качи Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". "За да говориш за професионално поведение, трябва да си юрист, а не сценарист. Българският народ е мъдър и знае, че оставката на Никола Минчев няма нищо общо с професионалното му поведение", каза той.

Николай Ангов от ПП също се включи в нападките срещу ИТН. "Г-н Слави Трифонов подведе целия български народ, че ще се бори срещу модела ГЕРБ. Някои сценаристи и псевдоюристи, и псевдофинансисти повярваха, че ще получат едни постчета. Тези хора в момента помагат на лицето Слави Трифонов да извърши най-голямото предателство в България", каза той.

Деян Петков, един от отцепниците от ИТН, заяви: "ИТН разби мечтите и идеалите, в които вярваха стотици хиляди българи, прегръщайки се с ГЕРБ, ДПС и колегите от "Възраждане". Ако това да бъда предател означава да предам това, в което вярвам, в името на личния интерес, за мен е чест да бъда предател".

Снимка: Булфото

Последва отново изказване на Тошко Йорданов, който определи Настимир Ананиев като "политическа цветарка".

Станислав Балабанов от ИТН пък се заяде, че дори и в парламента предателите са изпратени на последните редове, да си седят в ъгъла.

"По добре на последния ред с чиста съвет, отколкото на първия", отвърна му Петков.

Балабанов обяви, че управленската коалиция била създадена по две причини. "Да се изправи срещу модела, заради когото напълнихме площадите". 

Той обвини ПП и доскорошните си коалиционни партньори, че не са направили нито една реформа, а премиерът Кирил Петков не е изпълнил обещанието всеки ден да разкрива по едно престъпление. "Постове и регулатори, предлагани от премиера и вицепремиера, всички регулатори да ни ги разхвърлят по партии без да обсъждаме конкретни имена, това морално ли е?", смени той рязко темата на дебата. И опита да води диалог с Кирил Петков, заради което получи забележка от Кристиан Вигенин.

Според Балабанов Минчев се опитал да скрие "националното предателство на човек, който седи в тази зала", визирайки премиера Кирил Петков. "Минчев демонстрира пряко и косвено, че е зависим от нареждания през МС. Затова е логично днес да обсъдим и да приемем неговата оставка. Това е предложение на ИТН, всеки в тази зала е свободен да подкрепи това предложение. Този модел на ГЕРБ, срещу който се бяхме изправили, няма как да бъде оборен, защото тези, които седят до вас, г-н председател, нямат желание да го направят", заяви Балабанов.

Според Георги Свиленски от БСП аргументите за исканата оставка на председателя на парламента не са състоятелни, но най-фрапиращ е третият.

"Конституционалистът, юристът, два пъти председател на Народното събрание, повече от 15 години служител в "Правна дирекция" на Народното събрание, внася закон за изменение в бюджета. Има ли колеги с по-дълъг парламентарен опит, които някога през живота си са гласували закон, внесен от народен представител, касаещ Закона за държавния бюджет? Да, имало е за НЗОК, имало е за ДОО, но за бюджета на държавата е нямало. Но г-жа Ива Митева реши да го внесе. И заради това, че не е разгледан в пленарна зала, се иска оставката на Никола Минчев", обърна внимание той.

За председателя на Народното събрание Георги Свиленски каза: "От моя скромен опит в тази зала мога да кажа, че това е най-добрият председател на Народното събрание през тези 8 години, в които аз съм бил народен представител. Г-н Минчев, имате пълната подкрепа на нашата парламентарна група."

Радостин Василев, министър на спорта в оставка и също един от отцепниците от ИТН, призова Ива Митева от ИТН да не става предател. "Не ставайте съучастник, не подкрепяйте преврата в държавата, каза той. Той поздрави колегите си, които са напуснали ИТН и отново повтори, че не е предател, защото не е предпочел партийния си лидер пред държавата. Днес гледам бившите ми колеги и виждам в техните лица един огромен срам. Те не искат да стоят до Тошко Йорданов в момента", каза Василев.

"Изказват се само Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Другите просто няма какво да кажат, защото ги е срам", допълни той.

"Днес е началото на един цивилизационен избор. Той, най-общо, е изборът между дълго критото зло, в което съм имал участие две години, без да знам, и доброто. Аз не съм предател, моите колеги не са предатели. Аз учредих ИТН, създавах структури, бях най-ревностният защитник на Слави Трифонов, най-големият критик на Кирил Петков, но не мога да предпочета моя лидер пред българския народ", каза още Василев.

"За първи път от 12 години държавата е на път да си върне заграбени бизнеси", каза още министърът на спорта в оставка.

Снимка: Булфото

Премиерът Кирил Петков заяви от парламентарната трибуна, че се чуди защо 120 депутати слагат заедно с актуализацията на бюджета с оставката, като най-важна тема, а за тях не са по-важни цените на тока, пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, законите, които трябва да бъдат гласувани, за да бъдат отпуснати 2 милиарда по Плана за възстановяване и развитие. Петков подчерта, че Минчев е отличен специалист. И затова си зададох въпроса, че има друга причина, каза Петков. Може би няма желание да бъдат приети закони като този за КПКОНПИ, защото има страх да не бъде оглавен от Рашков или да има наблюдаващ съдия на главния прокурор.

Той се обърна към ГЕРБ: "Ако си мислите, че ще ни притесните и ще се договаряме, няма да стане".

Обърна се и към ДПС: "Ако си мислите, че ще намалим броя на сигналите до Еврокомисията и няма да повтаряме името на Делян Пеевски като един от най-корумпираните хора в държавата, няма да стане."

Обърна се и към Възраждане: "Между вас има достойни хора, но има натиск от ръководството на ИТН. "Във ваши изказвания казвате, че никога не трябва да се гласуват закони, които се приемат от ДПС. Въпросът ми е - ще натиснете ли бутона да вземете оставката на Минчев заедно с ДПС и как ще го обясните?"

"Ето това е задкулисието", каза в заключение премиерът.

Премиерът не каза нищо на ИТН. Изказването му бе придружено със скандирания "Оставка". 

"Най-важната тема не е оставката на председателя на НС, а оставката на правителството", отговори Йордан Цонев от ДПС.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи дебата като логичен за политическата система, в която се намираме, а тя е политическо следствие на случващото се в последните шест месеца. Той каза, че дебатът не е за г-н Минчев, а заради политическата ситуация. Карадайъ обвини министър-председателя, че е отправил призив за етническо противопоставяне. И отбеляза също, че с омраза и лъжа не може да се управлява.

"В тази ситуация Минчев става жертва на - цитирам - мафията, корупцията, задкулисието и всичките лъжи, които ги слушаме в последните месеци и дори от тази трибуна от министър-председател на моята родина да призовава за етническо противопоставяне, надявам се всички българи да направят оценка на тези призиви на премиера", каза Карадайъ.

"ДПС 32 години води национално отговорна политика. Различни хора минаха през терена на политиката, но ДПС остана последователно и не изневери на нашата мисия- да сме пазители на мира, на сигурността, да я опазим дори от такива, като тези тук, които призовават за противопоставяне. До тези прийоми се прибягва от онези участници в политиката, които са политически импотентни, но имат мерак да пребивават на политическия терен и търсят противопоставянето, омразата, разделението", обвини лидерът на ДПС.

Според него с разделение просперитет няма как да има, отговорната политика е да се обединява нацията и да се води към по-добро.

"Има криза, вследствие на коронавируса, на войната в Украйна, има криза вследствие на тези, които се опитват да противопоставят обществото. Това е най-лошото правителство за последните 32 години", оцени той.

Карадайъ изрази убеденост, че днес председателят на НС ще бъде предсрочно освободен, а следващата седмица ще падне и правителството при вота на недоверие.

Остро го репликира министърът на финансите Асен Василев

Снимка: Булфото

"Ние се борим срещу вашите задкулисни уговорки и хората, на които пълните банковите сметки с начина си на управление. 32 години ДПС е в политиката. Най-бедните краища на държавата са там, където са избирателите на ДПС и в същото време едни от най-богатите хора в държавата са от ДПС", заяви Асен Василев.

Вицепремиерът се закани, че "безпардонното и безцеремонно крадене" не може да продължи. 

"Вие говорите с надежда за нашето пребиваване в политиката. Че ние сме нещо временно, което ще отмине. Няма да отмине. Това е началото на една промяна, която българското общество поиска и която то ще иска по площадите всеки ден", допълни Василев.

Той се съгласи, че оставката на правителството би била най-добрата антикризисна мярка, но в услуга на мафията. "Да, това е най-добрата мярка за кюлчетата, шкафчетата, крадците на "Капитан Андреево" и всички, които заграбват милиарди от народа. Защото те са в криза", заяви с апломб и емоция Василев.

Той ги обвини, че са готови да се прегърнат с партия "Възраждане", защото "хората, които дърпат конците, си седят в сараите и оттам се опитват да управляват държавата", каза Василев.

Речта на Асен Василев предизвика оживление сред депутатите - от "Продължаваме промяната" започнаха да ръкопляскат, а от ДПС започнаха да викат "Оставка!"

Последва отново реакция на Карадайъ, който нарече управляващите "случайни минувачи". 

Той напомни, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е този, който се е борил срещу т.нар. Възродителен процес и тоталитарния режим. "А властта бе насочила автоматите срещу мюсюлманите и авторите на опитите насилствената асимилация да спре, са били пратени в затворите", припомни лидерът на ДПС. А по думите му именно Доган говори против реваншизма. "А днес случайни минувачи да ползват името му за щяло и нещяло, малко не кореспондира с историята", предупреди Карадайъ.

И нарече Василев: "Хубав човек, но функция на задкулисието и мафията". "Вие, които дойдохте да правите, вместо държавна политика, политика в името на фирмите на мафията и задкулисието. Затова, когато ние говорим, че се борим срещу крадците и срещу задкулисието, нито вашият гьонсуратлък, нито наглостта и арогантността ви могат да ни спрат да защитаваме мира и сигурността на родината", каза още вбесен лидерът на ДПС.

"Днес е още един срамен ден за българския парламент и за българския парламентаризъм. Стигна се дотам, че се демонстрира емоционална нестабилност от хора, които имат самочувствието, че могат да управляват държава, да решават кризи, да са промяна", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС от трибуната на Народното събрание.

"Много се говори за морал и кой може да дава морални оценки. Как ли не бяха наричани народни представители в днешния ден - "мафия", "задкулисие"... Говореше се за "мръсни пари" и "поръчково разчистване на сметки". Моралът много често обаче се ползва за алиби. А историята ни учи, че най-горещите издевателства са се правили от морални съображения. Това, което днес видяхме в българския парламент, е издевателство - срещу демокрацията, включително", каза още Атанасова.

Тя разкритикува колегите си за това, че по време на дебата се е стигнало дори до "заигравки и с етническата карта, което е безпрецедентно и недопустимо".

Евентуалното отстраняване на Минчев Атанасова определи като "урок за парламентарната група на "Продължаваме Промяната".

"Днешният дебат стана толкова жив, ярък, на моменти - и брутален. Едно нещо беше вярно - думата "криза". И вероятно дебатът не е толкова за оставката на г-н Минчев, а за кризата. Затова, уважаеми колеги и г-н Петков, много ще улесните парламента и обществото, ако днес гласуваме две оставки - тази на Минчев и тази на кабинета", завърши Атанасова.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че ще подкрепят вота не заради Никола Минчев, а заради Кирил Петков, защото България трябва да избере нормален човек за премиер, който не лъже. ГЕРБ ще е готова да направи жертви, за да възстанови диалога, каза още Биков. 

Атанас Атанасов от ДБ определи случващото се като пълзящ преврат, защото ИТН са влезли в НС да изчегъртат ГЕРБ, а сега са с него. "Няма да позволим Борисовата държава да се върне", зарече се той.

На реплика на Тома Биков, че е конструирано управление с три губещи партии, както и безпрецедентно коалиране с БСП, Атанасов отново повтори, че това е направено, за да бъдат извадени ГЕРБ от властта.

Вицепремиерът Корнелия Нинова попита ГЕРБ, ИТН, Възраждане и ДПС къде им е алтернативата. Тя подчерта, че такова разрушително озверяване не е виждала. "Разрушавате, а нямате алтернатива", упрекна Нинова. Соцлидерката каза още, че мафията в последните седмици се е окопитила.

Според нея темата Македония е била изкуствено вдигната, за да може да се краде безнаказано. По думите на вицепремиера темата днес е задкулисието срещу правовия ред. 

"ГЕРБ ни предложиха през 2017 поста председател на Народното събрание. Този пост се търгува оттогава. Бойко Борисов ми предложи на мен поста, за да няма опозиция. Тогава казах, че БСП не се предава и продава за постове", посочи тя. "Така че, на личен гръб съм изпитала всичко от задкулисието. Не се продадохме и затова продължаваме сега в правителството на Кирил Петков.

"Възраждане", "Има такъв народ", ДПС и ГЕРБ - това е изборът и алтернативата. Виждали сме в годините всякакви безпринципни договорки. Но задаващата се на хоризонта алтернативна коалиция - тя няма нито принципна, нито ценностна стойност. Как се съчетава желанието на "Възраждане" за напускане на НАТО и ЕС с ярко атлантически декларираните ценности на ДПС? Как се съчетава желанието да се събори моделът ГЕРБ с желанието на една от партиите да остане с този модел?, запита Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че въпреки принципните различния с някои коалиционни партньори, те са сформирали правителството, защото имат обща цел. "Тя е борбата със задкулисието, което се окопити в последните седмици. Задкулисието има само една цел - пари на гърба на народа. ГЕРБ записаха корупцията в законите и така я узакониха, и я направиха ненаказуема", смята тя.

"Отиваме на нови избори наесен и на тях се явяваме като на референдум", заяви лидерът на Възраждане Костадин Костадинов. "Кой е за, кой е против еврото, връщането на отбранителния суверенитет, санкциите срещу Русия. С днешното гласуване ще се придвижим към нормален политически процес, който другата седмица ще намери своя естествен завършек. Свикнахме, че правилата и правилникът в Народното събрание нямат никакво значение", каза Костадинов.

По думите му много се спекулира с темата Северна Македония как изкуствено е приповдигната в българското общество.

"Кирил Петков не само веднъж е поемал ангажименти за вдигане на ветото над преговорния процес от страна на България, българският парламент и КСНС са се произнесли по въпроса, темата Македония е приключена, до момента, в който Македония не изпълни условията на България, ние диктуваме условията, а не някой друг на нас. Да не се окаже, че някой друг диктува, това нещо предстои да го разберем днес или утре, ако се окаже наистина вярно това, че ще бъде внесено в Комисията по външна политика предложение за промяна на българската позиция по отношение на Македония, което е национално предателство", допълни Костадин Костадинов.

"Допусна се от тази трибуна да се говорят лъжи и да се размятат взаимни нападки по отношение на болезнената тема за Възродителния процес. Понякога на нашия министър-председател трудно му се разбира какво иска да каже. Настоящото мнозинство, след като загуби доминацията си в парламента, загуби нервите и спокойствието си", каза още Костадин Костадинов.

Снимка: Булфото

При предсрочно освобождаване, нов избор се произвежда в 14-дневен срок от приемането на решението при условия и по ред, определени с процедурни правила, приети от Народното събрание. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, в случая - "Продължаваме Промяната", в случая това е Мирослав Иванов.

Никола Минчев от ПГ на "Продължаваме Промяната" бе избран за председател на 47-то Народно събрание на 3 декември миналата година. Неговата кандидатура бе предложена от премиера Кирил Петков. Той остава депутат от "Продължаваме промяната".