Илиев, Антон Гинев - бивш зам.-министър на транспорта и бивш изпълнителен директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), Огнян Георгиев - бивш директор на железопътна секция в Русе, и Кръстю Дискосков - директор на поделение „Транспортно строителство и възстановяване“ – Горна Оряховица, са обвинени за източването на НКЖИ.

Гинев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за НКЖИ и ДП ТСВ (подразделение Г. Оряховица) в размер на 4 240 356 лв.

От 22.10.2007 г. до 09.10.2008 г., в качеството му на директор на НКЖИ, той сключвал договори по процедура за възлагане на малки обществени поръчки и договаряне без обявление, с предварително определени конкретни дружества, в нарушение на закона. Принципите за публичност и прозрачност, както и свободна и лоялна конкуренция, са били нарушени.

Дружествата, с които са били сключени 5 договора – „Розалия ММ“ ЕООД, „Триумф“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД, „Строителство и инвестиции“ ЕООД, не изпълнили дейностите, за които са наети на обектите. Въпреки това средствата по договорите в размер на над 4 млн., били изплатени. Като основание за плащанията са послужили документи с невярно съдържание, както и неистински документи.

След като беше обвинен през юни 2016 г., Гинев подаде оставка.

Обвинението срещу Илия Илиев е за това, че в периода от 11.12.2007 г. до 16.09.2009 г., в Горна Оряховица и Русе, в съучастие с длъжностни лица, ги е улеснил в присвояване на чужди пари на НКЖИ и ДП „ТСВ“. Това станало като в разрез със закона, на въпросните дружества били преведени договорени суми за работа, която не била извършена от тях, като присвояването е в особено големи размери - 3 142 176, 16 лв.

На 29.02.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане депутатския имунитет на Илиев. Той е с наложена прокурорска забрана за напускане на страната.

Междувременно, през декември, защитата му бе свалена за втори път - заради други обвинения - за купуване на гласове.

Огнян Георгиев - бивш директор на железопътна секция в Русе, e обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той разпоредил превеждане на сума в размер на 998 115,07 лв. на сметка с титуляр „Розалия ММ‘‘ ЕООД за работа, която не била извършена от него, а от работници на възложителя.

Кръстю Диксоков, - шеф на поделение „Транспортно строителство и възстановяване“ – Горна Оряховица, пък е обвинен, че в съучастие с Илиев, е присвоил чужди пари, като разпоредил да бъдат изплатени на три от дружествата 2 142,441,39 лв. - отново за несвършена работа.

Всички обвиняеми са със мярка за неотклонение „Подписка“, с изключение на Кръстю Диксоков, който е без мярка за неотклонение поради тежко здравословно състояние.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.