„Във връзка с постъпилото искане от главния прокурор г-н Сотир Цацаров за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Илия Янков Илиев, същият, със заявление от 20 декември, е информирал председателя на Народното събрание, че дава съгласие“, заяви Цачева, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че с писмо е уведомила за това главния прокурор.

Искането на Цацаров основава на събрани доказателства от Районна прокуратура –Ямбол и Софийска градска прокуратура за две престъпления против политическите права на гражданите, извършени от Илиев - който е лидер на ромската партия "Дром".

По време на предизборната кампания за парламентарния вот през 2014 г. той беше водач на листата на ДПС в 31-ви Ямболски изборен район. На множество срещи, под претекст, че се набират застъпници, били изготвяни списъци с личните данни на лица от ромската махала, на които впоследствие да бъдат предлагани и от 30 до 50 лева, за да гласуват за него.

Разследването е установило, че в края на месец септември 2014 г. Илиев дал на един от разпитаните свидетели 2000 лева за купуване на гласове.

На 8 души депутатът лично предложил сумата от по 20 лева, а след гласуването и още - общо 100 лева.

Имунитетът на лидера на "Дром" вече беше свален по друго обвинение - за длъжностно присвояване в особено големи размери. По същото дело Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем и бившия зам.-министър на транспорта Антон Гинев за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.