Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ пусна в студиото на Нова телевизия запис, в който Асен Василев обсъжда Мария Габриел. 

На него се чува как съпредседателят на ПП казва: "По мое лично мнение последният ден, в който тази Габриел иска да е премиер, ще е и последният ден на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно".

Откъсът е извадка от публикувания през май 2023 г. запис от Радостин Василев.

"Това значи, че от самото начало се работи по саботаж на Мария Габриел, саботаж на тази ротация и саботаж на това правителство да продължи", коментира Сачева по адрес на Асен Василев и ПП.

"Избързахме с връчването на мандата, защото всичко, което трябва да бъде изговорено, беше изговорено", обясни тя действията на преговорния екип на ГЕРБ и на номинираната за премиер Мария Габриел. 

По думите ѝ фигурата на Василев е силно противоречива. "Той е човек, който не пази финансите на България", допълни депутатът по повод ултиматума от снощи, че партията няма да приеме неговото присъствие в кабинета като финансов министър занапред.

"ПП-ДБ отново прилага маркетингов трик и губи времето, живота и енергията на българските граждани в безплодни разговори за това да покажат надмощието си", подчерта народният представител от ГЕРБ-СДС.

И повтори твърдата позиция на ГЕРБ, че няма да влязат в преговори за кабинет с втория мандат. Единственият вариант, който ГЕРБ-СДС ще подкрепи, е правителство с министър-председател Мария Габриел и без Асен Василев.

"Ние не работим за избори, но сме готови да се явим на такива, ако се наложи. Мария Габриел е на светлинни години по отношение на достойно поведение, на липса на низки страсти и емоции. Тя има изключително уважително поведение към своите партньори, дори когато не е съгласна с тях", категорична беше Сачева.