Туристически визи за Русия от България не се издават към този момент. На практика е спряна възможността да се пътува по всякакъв начин от страна на българските граждани. Посолството на Руската федерация в София издава само визи за преки роднини, съобщи БНР, като се позова на свой източник. Няма информация дали това ще се промени в близките седмици.

До спирането на руските консулски и визови услуги се стигна след като българските власти изгониха 70 руски дипломати и служители. Заедно със своите семейства руските представители заминаха от София на 3 юли с два специални самолетни полета.

България сведе до нула възможността за функциониране на руската дипломатическа мисия в София, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. "Казахме, че те самите просто сведоха до минимум, а може би дори до нула, не просто нормалното (...), а каквото и да било функциониране на дипломатическата мисия, все пак тя трябва да функционира някак си", каза Захарова в ефира на "Россия-1".

На 1 юли руският посланик Елеонора Митрофанова публикува официално изявление на страницата на руската мисия във Фейсбук, в което обявява, че предприема стъпки към закриване на посолството в София.

По думите й, действията й са породени от факта, че ултиматумът, който постави ден преди това пред Министерството на външните работи, е игнориран.

"За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва. Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков", гласеше съобщението.