Конституционният съд (КС) се произнесе, че разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свързана с прекратяване пълномощия на кметове при участие в търговски дружества, не е противоконституционна.

Така, в Благоевград може отново да има избори за кмет, година след редовните избори.

По жалба на загубилия изборите от ГЕРБ Атанас Камбитов предсрочно бяха прекратени пълномощията на спечелилия изборите миналата година Румен Томов, който не беше заличил в срок името си като едноличен търговец.

При всяко положение ще се явя отново на избори, посочи кметът Румен Томов пред bTV, който все още се надява ВАС да се съобрази с мотивите на Конституционния съд, който потвърдил неговата защитна теза, че няма краен срок за завършване на процедурата по заличаване на една от фирмите му.

Конституционният съд бе сезиран от БСП, които подкрепиха кандидатурата му на местните избори.

Томов е сигурен, че отново ще спечели. Кметът обаче смята, че практиката да са заличени фирмите един месец преди изборите е погрешна и е наложена във времето от "определени хора".

Румен Томов разказа, че при попълване на документите е трябвало в бланката да се сложи тикче за прехвърляне на ЕТ, но то не е сложено. "Защо не мога да кажа", коментира кметът на Благоевград.

"Това е борба за демокрацията в България, защото от този момент нататък нито един съдебен състав няма да си позволи да отстранява хора като мен на базата на погрешна съдебна практика", заяви Румен Томов.