Протест в подкрепа на кмета на Благоевград Румен Томов организираха негови симпатизанти. Над 200 души се събраха пред сградата на Община Благоевград с настояване Томов да запази поста.

Административният съд вече реши да отстрани Томов след подадена жалба от бившия кмет Атанас Камбитов. В жалбата се посочваше, че Томов не е заличил в срок една от фирмите си след като е бил избран за поста.

Общинската избирателна комисия в Благоевград получи указания от Административния съд да прекрати предсрочно правата на кмета, но това решение се обжалва пред Върховния административен съд.

Томов спечели изборите в Благоевград през октомври 2019 г. след като на втори тур победи досегашния кмет Камбитов с 56,61% на 40,98%. За новия кмет гласуваха 18 639 души, а старият беше одкрепен от 13 494.

В случай, че решението за отстраняване на Томов бъде потвърдено, в Благоевград ще се проведат нови кметски избори.

Томов кмет, Томов кмет! Това скандираха пред общината привърженици на градоначалника Румен Томов, на протеста в негова защита. Водени от бившия гербер и настоящ лидер на БЗНС-Благоевград, Венцислав Кавазов присъстващите, които ще видите на снимките и видеото, пристигнаха точно в 11 часа на площада пред общината.

Освен групата на журналистите в протеста се видяха бившият лидер на БСП Юлиян Гошев и представители на БСП, сред първите пристигнали бе и адвокат Александър Мановски. Знаменосец бе знаковия протестър от времето на СДС , Красимир Дюлгеров-Тутата.

Протестът бе организиран под мотото " Оставете Томов да работи, да го защитим" след решението на АС Благоевград, признал закононарушението на кмета по член 41 и 42 ,който предвижда предсрочно прекратяване на правомощията му. Протестът продължи до 12. 30 часа.