Нов избор за кмет на Община Благоевград ще трябва да се проведе в следващите месеци. Това следва от решението на Конституционния съд (КС) по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов, публикувано днес.

Върховният административен съд (ВАС) спря делото за мандата на градоночалника, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, до произнасянето на конституционните съдии. По-рано, с решение на ОИК, бяха прекратени предсрочно пълномощията на Томов. Причината за отстраняването му бе, че не е заличил в срок една от фирмите си и за определен период от време е бил едновременно кмет и търговец. Сигналът за това беше подаден от партия "Мир".

Той обжалва това решение, но Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата му. След това Томов обжалва това пред ВАС. В същото време от БСП сезираха КС с подписите на 63-ма народни представители, като настояха да бъде обявен за противоконституционен на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. В него се посочва, че в едномесечен срок новоизбраният кмет е длъжен да прекрати участието си или да бъде освободен от длъжности, които заема във фирми. Според левицата така с чисто формални основания и без съдебна преценка се позволява отстраняването на кметове, което нарушава човешките им права. Сега обаче КС отхвърля това искане.

Самият Томов вече обясни, че е предприел всички стъпки по прехвърляне на една от фирмите си, която не работи от 2008 г., но за това било нужно време.

Днес, потърсен от БНТ, телефонът му е бил изключен, а от Общинска администрация са обяснили, че той е в отпуск до понеделник.

До произвеждането на нови избори за кмет най-вероятно функцията на временно изпълняващ длъжността ще вземе зам.-кметът Ясен Попвасилев, който вече бе избран за кмет с решение на Общинския съвет в Благоевград, съобщи "Фокус“.

Победата на Румен Томов на изборите беше голям удар за ГЕРБ, чийто кандидат Атанас Камбитов загуби. Преди дни обаче той напусна партията и обяви, че се присъединява към новия проект на бившата дясна ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов - "Републиканци за България".