До оня ден ние бяхме най-добрите приятели на Пеевски, но когато той опита да се настани като кукувица в гнездото на ДПС, станахме вече първите престъпници", констатира по бТВ Рамадан Аталай от ДПС, вече независим депутат от групата, която подкрепя Ахмед Доган.

По думите му хората около Ахмед Доган имат подкрепата на избирателите на партията, но губят медийната война, защото Пеевски е собственик на медии, но не отговори дали Централното оперативно бюро е имало кворум по време на заседанието при Доган в имението му в Росенец.

"Пеевски е председател на ПГ на ДПС, неговата оставка като председател на ДПС е поискана от почетния председател Ахмед Доган. И той все още остава председател заради неговото дебелоочие", каза Аталай.

"Имаме план и вървим по този план. Ако някой се опита да открадни и да вземе Движението за права и свободи от почетния председател, който е създател на тази партия, би трябвало да носи моралната отговорност, след това и политическата отговорност. Съсипването на една политическа формация не е равностойно на това да съсипваш бизнеси на други хора или да съсипваш собствените си бизнеси", предупреди Рамадан Аталай.

Той намекна, че партията е извадила Делян Пеевски от калта, но само е пострадала от това и се е оказала тя окаляната.

"Знаете ли колко пъти сме вадили човек от калта и в моя живот винаги съм разбирал, че когато вадиш човек, който сам е влязъл в калта, той освен да те окаля, нищо друго не може да направи", заяви независимият депутат, изключен от групата на ДПС.

По думите му никога в ДПС не е бил използван такъв език и такива обиди, каквито в момента си позволява Пеевски, като визира употребяването на понятия като "мистър Кеш" по адрес на президента.

Аталай коментира още, че Петър Чобанов, който е подуправител на БНБ, но бивш депутат на ДПС, е подготвен и способен да се справи като служебен премиер, но трябва да устои на евентуален натиск и да запази независимостта си. 

"Лично познавам Петър Чобанов, може да бъде служебен премиер. Въпросът е, че той трябва да устои на натиска на определени политически лица да се опитат да си подредят служебно правителство, за да могат да продължат по-нататъшни действия, изгодни за тях", каза Аталай. По думите му ще му бъде тежко, ако стане премиер. И добави, че Главчев не е устоял на натиска.

Напрежението в ДПС беше породено от гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС, с премиер Росен Желязков, на 3 юли.

В деня на гласуването на правителството именно Рамадан Аталай обяви, че Ахмед Доган е поискал движението да не го подкрепя. Същия ден той беше изключен от парламентарната група на ДПС.

Част от депутатите на ДПС гласуваха "против" проектокабинета "Желязков". Последва среща на 6 юли с тях на Ахмед Доган в лятната му резиденция "Росенец" край Бургас.

На 7 юли Пеевски излезе с писмо, озаглавено "Няма тема "Доган - Пеевски", има тема "Пеевски и дерибеите". На следващия ден той се срещна в хотел в София с областни председатели на партията.

На 10 юли Доган призова за оставката на Пеевски и написа, че в Движението има опит за вътрешнопартиен преврат, "за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията".

Почетният председател поиска оставките и на още петима членове на ръководството на партията. Последва отговор от председателя на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че никой не може да спре "новото начало".

"Продължаваме с екипа ми, с изпълнението на ангажиментите си за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората", написа Пеевски.

Последва разцепление в парламентарната група на ДПС. От нея бяха изключени или сами я напуснаха 25 депутати, а останаха 22-ма.