В двустранните отношения между България и Северна Македония и в усилията за разрешаване на отворените въпроси е необходима конструктивност, а "съществуването на македонско малцинство в България е факт, което се потвърждава от Страсбург", се казва в позиция на президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитирана от МИА и БТА.

Позицията е в отговор на запитване на държавната информационна агенция в Северна Македония за коментар от страна на Пендаровски на реакцията на българското Министерство на външните работи, което вчера извика на среща извънредния и пълномощен посланик на Република Северна Македония в София "по повод скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения по отношение на България".

"Във връзка със съобщението на Министерството на външните работи на Република България Ви уведомяваме, че позицията на президента Пендаровски както в миналото, така и сега е, че е необходима конструктивност в двустранните отношения и решаването на отворени въпроси, като се има предвид, че страната ни също претендира да бъде част от Европейския съюз, където заедно със съседна България ще се насочи към още по-голямо сътрудничество... Относно коментарите, които се отнасят до съществуването на македонско малцинство в България, това е факт, който е потвърден от решенията на съда в Страсбург", цитира МИА съобщението от кабинета на Пендаровски.

Съобщението на българското министерство на външните работи, в което се казва още, че "МВнР категорично възразява срещу опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания", е широко оповестено от медиите в страната.

В четвъртък Пендаровски той коментира още, че "на Международния ден за правата на човека Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация призова България да гарантира правата на македонската етническа общност".

"В доклада за България комисията препоръча страната да разгледа всички възможни начини за гарантиране на човешките права на членовете на малцинствените етнически общности, включително македонската и помашката етнически групи, и да изпълни съответните решения на Европейския съд по правата на човека по отношение на правото на свобода на изразяване и сдружаване. Комитетът взима предвид обяснението, дадено от делегацията на страната-членка, че нейните граждани имат право на самоопределение, включително македонците и помаците, но все пак изразява загриженост, заради съобщенията, че на членовете на македонските малцинствени групи е забранено свободното упражняване на правото на свободно събиране и сдружаване", посочи Пендаровски, цитиран от МИА.

На 24 април ще се проведе първият тур на президентските избори в РСМ, а на 8 май - парламентарните избори и вторият тур на президентските. Вотът е ключов за европейската интеграция на страната, която минава през вписването на българите в Конституцията, но участниците в предизборната надпревара не спират да атакуват България.

Преди дни подкрепеният от СДСМ кандидат за президент Стево Пендаровски  коментира, че страната ни с десетилетия "малтретира македонското малцинство".

Неговият основен опонент в предизборната направера - от проруската ВМРО-ДПМНЕ Грдана Силяновска от проруската ВМРО-ДПМНЕ, също се развихри с антибългарската кампания на партията си, като обяви, че с подписването на Договора за приятелство и добросъседство с България правителството на Северна Македония е нанесло големи щети на държавата.

Тя  критикува искането на София българското малцинство да бъде вписано в македонската конституция като каза, че българите вече са защитени в раздела за малцинствата от македонската конституция. Вписването на българското малцинство е една от основните пречки пред Скопие по пътя към присъединяване към Европейския съюз (ЕС).  ВМРО-ДПМНЕ блокира в парламента конституционните промени, които трябваше да отворят пътя на Северна Македония към ЕС, като партията твърди, че може да договори по-добри условия.