В разгара на предизборната кампания в Северна Македония страната ни отново стана обект на политически послания. Така например в интервю за хърватската телевизия RTL президентът на РСМ и кандидат за нов мандат Стево Пендаровски коментира, че България искала от югозападната си съседка невъзможни неща, сред които "да си сменим идентичността и да влезем в ЕС като българи". 

В интервюто Пендаровски казва: "Съвсем неочаквано за нас, преди 3 или 3 и половина години България поиска меморандум - документ, в който иска невъзможното, което не се случва в нормални общества. България поиска да си сменим идентичността. И като българи да влезем в ЕС. Опозицията се опита на тази карта да натрупа точки. За жалост успя този въпрос да го направи главен предизборен и изборен въпрос. Казаха, че няма да има компромис с България, а тези гласове ни трябваха в парламента за 2/3 мнозинство за промяна на Конституцията. Не успяхме да го направим и сега сме в самоблокада".

За европейските партньори македонският президент казва, че е разочарован от някои висши функционери, не само в ЕС, но и в отделни страни. По думите му пред RTL очаквал много повече от най-силните държави в ЕС, които не можели да убедят България "да ги пусне в ЕС "без тези несъответни условия". 

"Трябва да призная и да кажа, че съм разочарован от някои високопоставени служители не само на ЕС, но и на отделни държави. Не бих искал да назовавам държавите, това не ме устройва като президент на страната. Никой в Македония не може да повярва в това", добавя държавният глава на РСМ. 

Според Пендаровски е странно, че САЩ "през целия този период бяха много по-активни по отношение на България и по отношение на Брюксел".

"Винаги казвам, колкото по-малко ЕС на Балканите, толкова повече Русия. Ако оставите вакуум в стратегически смисъл, тогава други ще го запълнят. Твърдя, че има много причини, поради които целите Западни Балкани не напредват към съюза. Но домашното ни не беше свършено навреме или с необходимото качество, това е сигурно. Към това се добавя и не толкова големият фокус на ЕС към региона, а това отвори широко вратата за руското влияние в региона", казва още северномакедонският президент. 

Освен това по думите на Пендаровски доверието на македонските граждани в ЕС драстично спадало. "Винаги сме имали високи проценти - 70, 80, дори 90 процента подкрепа за влизане в ЕС. Сега, ако конкретно питате македонците дали биха искали да са в ЕС, 80% казват "да". Но ако ги питате дали това да стане при условие българите да бъдат в Конституцията на Македония - 80% казват "не", допълва държавният глава. 

По време на правителството на Кирил Петков България успя да вкара изискванията си в преговорната рамка на Северна Македония, като така на практика изведе темата на европейско ниво. За да започне Скопие реални преговори за членство обаче, трябва да впише българите в преамбюла на конституцията си. Това бе блокирано от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която залага на опорки като тази, че може да постигне по-добри условия за преговори с ЕС.

Парламентарните и президентските избори в Северна Македония ще се проведат в края на април и началото на май, като отношенията с България са в центъра на предизборната кампания. В началото на март пред Dir.bg езиковедът и член на националния кръг "за Македония" проф. Анна Кочева допусна, че "тепърва ще има провокации от Република Северна Македония към България", визирайки предстоящата предизборна кампания. 

На този фон социологическите проучвания показват все по-голяма преднина на кандидата за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска, пред Пендаровски. Последното е на "Маркет Вижън" и е проведено по поръчка на МКД.мк в периода 15-24 март 2024 г. чрез телефонно проучване, сред 1200 респонденти. 

На въпрос за кого биха гласували, 20,1 процента от респондентите отговарят, че това е Гордана Силяновска, а 10,9 биха подкрепили Стево Пендаровски. 33,9 процента смятат, че победител в изборите ще бъде кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ, а според 18,4 процента - Пендаровски ще спечели втори президентски мандат, предаде БТА, позовавайки се на МКД.мк