Приключи изборният ден за сънародниците ни зад граница на територията на Европа. това съобщиха от Министерството на външните работи. Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции - 132, краят на гласуването бе обявен в 22 ч. българско време.

Министерството на външните работи създаде организация изборният ден да протече без трудности. Бюлетините и машините бяха доставени в срок до 745 секции, като поради кратките срокове, далечните разстояния и трудностите, свързани с пандемията, само в 4 секции: 2 в Австралия, 1 в Нова Зеландия и 1 в САЩ, бюлетините бяха разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК.

В Турция сънародниците ни гласуваха в 126 секции, в Германия - в 81 секции, в Испания - в 69 секции, в Гърция - в 26 секции. В 19 страни в Европа от общо 21 държави се гласуваше и с машини.

Във Великобритания българските граждани имаха възможност да упражнят своя вот и на два острова във Великобритания - Ман и Джърси.

Моряците от кораба "Дръзки" гласуваха на остров Крит в една от 5-те разкрити там секции. А националите ни по кърлинг, които са в Норвегия за Европейското първенство по кърлинг в Лилехамер, след заслужена победа над Словакия гласуваха днес в секцията ни в Хамар.

Приключи изборният ден и на територията на Африка, а по-рано през деня - в Австралия и Азия.

Зад граница за втория тур на изборите за президент и вицепрезидент са разкрити общо 749 секции в 68 държави.

Заради часовата разлика най-късно изборният ден в чужбина ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър - в 6.00 часа българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г., уточняват от външното ведомство.