Президентският указ за разпускане на Народното събрание е подписан, съобщи председателят на парламента Ива Митева на депутатите, докато тече последното редовно пленарно заседание.

Указът е издаден на 14 септември и в него се насрочват избори за следващо Народно събрание на 14 ноември, както вече самият Румен Радев съобщи. От "Дондуков" 2 по-късно допълниха, че са подписани още два указа - за назначаването на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

Официалната церемония, на която президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство ще се проведе утре в 09.00 часа сутринта.

Междувременно депутатите гласуват последните легитимни решения на 46-то Народно събрание. След трансформирането и прехвърлянето на Бюрото за защитените свидетели към министъра на правосъдието народните представители се заеха да ратифицират даренията на ваксини за коронавирус.

Парламентът удължи работното си време до приемане доклада за дейността на Временната комисия за полицейското насилие на протестите миналото лято, оглавявана от Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Именно той поиска удължаването.

По-рано Мария Капон от същата парламентарна група предложи удължаване на времето до изчерпване на програмата на парламента с приемане на доклада за дейността на временната комисия за ревизия на злоупотребите при разходването на средства от предишните управляващи от ГЕРБ, но това не бе прието.

Между точките прозвучаха и прощални декларации на партиите, които ще се впуснат в предизборна кампания съвсем скоро.

От ДПС атакуваха президента Румен Радев, че гази Конституцията и демокрацията, като заподозряха, че или "се е самозабравил, или прокарва президентска република".

"Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат значение", заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

След него лидерът на БСП Корнелия Нинова също направи преглед на свършеното от този парламент и на актуалната политическа обстановка, като обвини партиите на протеста, че не са били променени важни за хората закони.

"Началото беше сбъркано, защото предварително сложихме разделителни линии, партии на статуквото и партии на промяната", изказа съжалението си социалистката.

А малко преди финала на своя живот 46-ото Народно събрани закри и спецправосъдието.