Правителството обяви двудневен траур за кончината на патриарха, а президентът отложи връчването на мандата за понеделник в 12:00 по обед. Това стана ясно след посещение на държавния глава в Синодалната палата.

Решението на президента за отлагане на връчването на мандата идва, след като от Министерския съвет съобщиха, че ще обявят 15 и 16 март за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Знамената на обществени сгради ще бъдат свалени наполовина, а тържествата трябва да бъдат отменени, както се прави в такива моменти.

Президентът също така смята, че в ден на преклонение няма място за политически страсти.

"Кончината на патриарх Неофит е огромна загуба за Българската православна църква и за целия български народ. Ще го запомня като човек, като патриарх, който ни учеше на смирение и мъдрост. В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни и затова отлагам върчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 часа", заяви държавният глава, след като се разписа в съболезнователна книга в канцеларията на Светия Синод.

Държавният глава трябваше да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а именно номинираната Мария Габриел, в петък, на 15 март, след като на 11 и 12 март проведе консултации с парламентарно представените политически сили.

Своите съболезнования в книгата в Синодалната изразиха още председателят на НС Росен Желязков, премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

"Трябва да го запомним с това, че беше силен, мъдър, добър, истински духовен водач на българите. В трудни времена, когато имаше разделение, той беше този, който със спокойствие и благост правеше това, което зависи от него, за да бъдем обединени и за да търсим заедно решение в трудностите, които срещаме", заяви министър-председателят в оставка.

Той съобщи, че има съгласие със Светия Синод и по тяхно желание утре и вдруги ден ще бъдат дни на траур.

На свое извънредно заседание Светият Синод по повод кончината на Светейшия патриарх Неофит на 13 март взе решение на 15 март, петък, от 9:00 часа тленните останки на Светейшия патриарх да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На 16 март, събота, от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело. С литийно шествие тялото на блаженопочиналия патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде положено, посочват още от правителствения пресцентър.

"Няма как да забравим мъдростта на патриарх Неофит в дни на изпитание. В дни, в които имахме нужда от духовно наставление", каза вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел пред Синодалната палата.  "Да бъдем по-добри хора и да бъдем по-добри към ближните си - това е завет, който всеки един от нас може да пази", каза още тя. Само когато има обединение можем да се справяме с препятствията и с трудностите. Поклон, добави Габриел.

"Негово Светейшество патриарх Неофит ще бъде помнен като безукорен духовник, пламенен защитник на православието и истински родолюбец", написа в книгата за съболезнования в Синодалната палата председателят на Народното събрание Росен Желязко.

"Неговият светъл пример, кротък и достоен път на смирение и служение на Светата ни църква и българския народ ще светят в мрачните дни на разединение, за да служат за пример на всички българи", отбеляза в посланието си Желязков.

Заради националния траур се отменя и планираният за утре - 15 март, демонстрационен полет с хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов също отложи за понеделник събитие с негово участие, което е трябвло да бъде утре в 18:00 ч. 

"Изказвам от мое име и от името на моите колеги и приятели изцяло уважение към земните дела на патриарх Неофит и тъгата си от неговата кончина, написа още във Фейсбук Слави Трифонов.

"Той беше добър човек и изпълваше със съдържание представата ни за български патриарх. Бог да го прости и светла му памет", посочва лидерът на ИТН.