Никола Петков получи отличието за своя принос в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната си гражданска позиция и противопоставяне срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим. 

Д-р Петър Дертлиев - за големите си заслуги в борбата за демокрация, свобода и социална справедливост, както и за установяване на гражданско общество в Република България.

Никола Петков е убеден демократ, противопоставил се на две диктатури с цената на живота си“, подчерта президентът.

Той отбеляза ярката политическа позиция на Никола Петков срещу всякакво сътрудничество с нацистка Германия през Втората световна война и впоследствие срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим в България.

„Висша форма на родолюбие е да отстояваш позициите си като убеден демократ, честно и почтено от най-високата трибуна – Народното събрание, висша форма на демократичност е да носиш отговорност за действията си. Той го направи съзнателно, с цената и на живота си. Българската демокрация има нужда и от такива жертви. Със сигурност тя е по-богата и силна, благодарение на лидери като него“, категоричен беше президентът Плевнелиев.

Държавният глава цитира и думите на Никола Петков пред неговите мъчители: „Имам честта и щастието да последвам съдбата на своя баща и своя брат, да дам свободата си, ако е необходимо, да дам и живота си за българския народ“.

Президентът открои и огромния принос на д-р Петър Дертлиев в изграждането на модерна и демократична България след началото на демократичните промени през 1989 г.

Като студент в последната година в Техническия университет в София през 1989 г. следях всяка изява на д-р Дертлиев. Той беше моят кумир. Д-р Дертлиев е един голям български демократ и аз се гордея да мога да го наградя посмъртно“, заяви президентът.

По време на церемонията беше удостоен посмъртно с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен и проф. Константин Кацаров – изтъкнат български учен юрист, адвокат, историк и патриот, основател на Фондация „Константин и Зиновия Кацарови“.

Автор е на десетки трудове, които го нареждат сред именитите български учени юристи. Избран е за член на редица авторитетни международни правни дружества и асоциации. Той е международно признат експерт по въпросите на индустриалната и интелектуалната собственост.

Президентът връчи висши държавни отличия и на изтъкнати дейци на образованието, науката, културата и изкуството.

За своите заслуги в областта на конституционното правосъдие Станислав Димитров получи орден „Стара планина“ първа степен.

Доцент Божанка Константинова и д-р Васил Стоянов бяха удостоени с ордени „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен за приноса си в областта на образованието, културата, литературознанието и изкуството.

За своите заслуги в областта на науката, културата и изкуството с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие беше удостоена проф. Нева Кръстева.