Министър-председателят Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата обсъдиха актуалните развития, свързани с продължаващото струпване на руски войски по границата с Украйна.

Беше споделено виждането, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията.

Премиерът информира генералния секретар за решението на правителството да допринесе за колективната отбрана чрез изграждане на българска батальонна бойна група, с възможност за попълване на дефицитите от страни-членки, при необходимост. В хода на разговора отново беше потвърден водещият принцип в НАТО - всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна-членка.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също написа в "Туитър", че е провел съществен разговор с премиера Кирил Петков по повод струпването на руски войски на границата с Украйна и влиянието им върху европейската сигурност.

Столтенберг определя България като "ангажиран съюзник на Алианса, който дава своя принос за колективната отбрана".