Депутатски скандал съпроводи и закриването на спецсъдилищата. И днес не се стигна до гласуване. Председателят на правната комисия Андрей Михайлов предупреди, че в 14 часа започва пленарно заседание, поради което се налага да прекъснат работа и да продължат допълнително. Това ядоса народните представители от ДБ, БСП и ИБГНИ, които настояваха, че може да продължат да заседават, независимо че в пленарната зала тече заседание. 

За да стигнат навреме до пленарната зала, Атанас Славов от ДБ предложи дебатите в комисията да бъдат прекратени и веднага да гласуват за закриването на спецсъда с довода, че вече се е провело общественото обсъждане по въпроса.

"Забранявате на съдебната власт да говори! Не ни канете тогава! Значи незаконно не искате да изслушате съдебната власт, имате си вече изградено решение", реагира главният прокурор Иван Гешев. Хамид Хамид пък напомни на Славов, че е незаконно да бъдат прекратявани дебати по закон на първо четене.

"Опитвате се да шиканирате", обвини Мая Манолова, че за пореден път се прекъсвало заседание на комисията. Анна Александрова от ГЕРБ я скастри, че тя е не е член на правната комисия и няма думата. "Остават цели 5 минути. Нашата комисия не може да заседава, докато има заседание в пленарната зала, да прекъснем и да отидем в пленарната зала, където ще се приема бюджетът на НЗОК", призова председателят Андрей Михайлов.

Останалите от ДБ, ИБГНИ и БСП го обвиниха, че го повтаря от 10 минути насам, които вече са изтекли и времето е свършило, вместо да гласуват. Явор Божанков също даде рамо на ДБ за прекратяване на дебатите и бързо гласуване, като предложи тези, които не искат да пропуснат пленарното заседание, да си тръгнат, останалите имали достатъчно кворум.

Председателят на правната комисия обаче продължи да повтаря, че не е редно да заседават, докато тече пленарно заседание.

"Засрамете се, нямате приет краен акт за 10 заседания", провикна се в неговата посока Мая Манолова, но Радостин Василев от ИТН на свой ред й напомни, че тя не е член на правната комисия. "Първо не сте член на тази комисия, нито има процедура, по която да се прекратят дебатите на първо четене и да се мине към гласуване", опонира юристът на Трифонов. Василев напомни, че точно неговата партия държи закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. 

"Значи "Има такъв народ", но няма такова заседание", репликира го Димитър Делчев. Междувременно в залата вече се беше появил и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Шефът на правната комисия обаче сложи точка на разправията с думите: "Закривам заседанието".