Обединението "Продължаваме Промяната - Демократична България" ще отстоява позицията на България като лоялен член на НАТО и ЕС и ще положи всички усилия да гарантират оказването на военното-техническа помощ на Украйна. Това се казва в общата им декларация по повод 1 година от началото на руската военна агресия срещу Украйна.  

ПП-ДБ декларират и че ще подкрепят Украйна в нейните евроатлантически стремежи, ще настояват за създаването на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Руската федерация и нейните съюзници, а като основен приоритет в управленската им програма ще изведат политиката за премахване на всички форми на зависимост, включително енергийна, на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремълския режим в България.

"Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с непредизвикана и бруталната военна агресия срещу Украйна. Режимът в Кремъл се опита със сила да ревизира международния ред и да установи своя имперски модел над Източна Европа. На днешния ден отдаваме почит пред героизма на украинския народ и храбростта на неговата армия. Защитавайки своя суверенитет и идентичност, те бранят и нашите общи европейски ценности и начин на живот, основани на свободата и човешкото достойнство.

Русия допусна тежка грешка като подцени волята на украинската нация да окаже решителна съпротива срещу агресията. Престъпният режим в Кремъл не беше подготвен за категоричния и единен отговор от страна на международната общност и нейните институции в подкрепа на Украйна", се казва още в декларацията на ПП-ДБ. 

В своя Facebook Кирил Петков добави в емоционален пост колко ужасяващо е било за него да види многото изгорели танкове в предверието на Киев. Той посети украинската столица през април 2022 г. в качеството си на премиер. "Аз съм горд, че България не се сниши, а беше там от правилната страна на историята в критичен момент на войната", пише още Петков.