Министерският съвет със служебния премиер Димитър Главчев начело е сменил областни управители на ГЕРБ с такива от ДПС часове преди провала на кабинета "Росен Желязков". Това заявиха представители на "Продължаваме Промяната - Демократична България" на брифинг в кулоарите на Народното събрание и определиха случилото се за изключително скандално.

"Очевидно пред нас се разиграва театър, защото щом Министерският съвет сменя областни управители в деня, в който трябва да се избере редовен кабинет, значи те са имали предварителна информация, че правителство няма да бъде избрано", заяви Стела Николова от квотата на "Да, България". Тя попита реторично защо навсякъде в смесените райони областните управители са сменени с хора на ДПС.

Николова алармира и за безпрецедентен казус с новия областен управител на Разград Севджан Съдкъев. "Не може човек, който е в Надзорния съвет на държавна агенция и не е освободен от Народното събрание, да бъде назначаван за областен управител. В момента г-н Съдкъев 4 часа като областен управител и 4 часа в агенцията ли работи?", попита Николова, цитирана от БТА.

Бившият министър на икономиката Богдан Богданов подчерта, че статуквото отново действа много координирано на всички нива и в пленарна зала се наблюдава политически разпад.

"Основният проблем е, че всички промени в момента, включително на областни управители, са с хора, които са много приближени до Делян Пеевски. Това е ясна индикация, че разговорите за сформиране на правителство най-вероятно са параван, през който искат да гледаме цирк в парламента, докато се готвят за следващите избори", анализира Богданов. Според него крайната цел е окончателно завладяване на държавата и институциите.

"Виждаме го и в ключови министерства, където хора, назначени с конкурси, биват освобождавани, за да се назначат хора без конкурс и ценз. Последният такъв пример е в областната администрация на Пловдив, където за главен секретар е назначен силно компрометиран човек с повдигнато от прокуратурата обвинение за злоупотреба с над 2.5 млн. лв.", посочи Богданов.

"Изключително притеснителна е тенденцията в сектор "Сигурност", който е силно чувствителен и пряко ангажиран с опазване на националната сигурност, да бъдат извършвани немотивирани кадрови промени, които по същество не са работа на служебното правителство, и то след изчерпването на основната му функция, а именно организиране и провеждане на избори", заключи Катя Панева.

ГЕРБ към ПП-ДБ: Важно е да не се спекулира и да говорим с конкретика

Много важно е да не се спекулира и да говорим с конкретика, а не с общи думи. Важно е г-н Богданов (Богдан, ПП-ДБ) да прави разлика между областна управа и Столичната община, за да не се объркват хората. Това заяви в кулоарите на парламента Георги Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС по повод изявление на представители на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) във връзка с освобождаването на областни управители от последните дни.

По думите на Георгиев, министър-председателят има право да реши с какъв екип ще работи по места, за което носи своята отговорност. Всяко назначение, което е компрометирано, ви уверяваме, че ще се постараем да понесе своята отговорност, заяви той.

Георгиев напомни за чистка, по думите му, в Столичната община от кмета Васил Терзиев. Над 330 редови служители от цялата общинска администрация да бъдат уволнени, става дума за редови служители - това е политическа чистка, която струва на софиянци милион и половина лева само до тук, подчерта депутатът. Резултатът са "зацикли проекти, безобразия в управлението на града, последните дни имаме погазване на историческата ни памет с Войнишкия паметник", обясни Георги Георгиев. Това е управлението на промяната, срещу това ние се противопоставяме, отбеляза той.