Петър Стоянов е най-доброто, което имаме за президент. Той е президент за пример. Един мъдър човек, който искаме да видим в политиката. Това мнение изказа президентът Росен Плевнелиев в БНТ.

"Президентът Стоянов е чудесен човек. Трябва лице, което да е обратното на Румен Радев. Не мога да си представя падението ДБ да подкрепи Радев. Надявам се на втория тур да се случи обединение на десния вот", добави още той.

На въпрос каква би трябвало да е кандидатурата на ГЕРБ, Плевнелиев разкри, че е говорил по темата с Борисов преди 2 месеца и половина.

"Аз не съм член на ГЕРБ, но му се обадих и казах, че от това, което виждам, нито вие, нито аз - хората искат нови лица. Ние с Борисов имаме честни и почтени отношения. Вчера ми звъни президентът Стоянов за промените в закона за НСО - не разбраха ли, че бившите президенти продължаваме да играем роля, на летището да посрещнеше гост с някоя баничарка ли? Президентът Стоянов е чудесен, най-доброто, което имаме! За президент ни трябва ново лице, който е мъдър, да отвори президентството за всички, който е всичко, което Радев не е", каза президентът.

 "Намираме се в президентска република. Радев е силен, защото го позиционираха като основен съперник на Борисов. Дайте да видим какво свърши по същество президентът Радев", констатира Плевнелиев.

Той предрече, че Румен Радев ще използва евентуалната партия на Кирил Петков и Асен Василев, за да стане министър-председател. 

Ако президентът Радев спечели втори мандат, то новият политически проект ще ползва неговата популярност и ще се търси вариант за съвместно управление с "Демократична България", каза Плевнелиев. Той очаква новата партия около Кирил Петков и Асен Василев да бъде създадена до 2 седмици.

Малко по-рано депутатът от ГЕРБ Тома Биков призна в интервю за БНР, че всъщност ГЕРБ обмисля между 3 и 5 имена за президент, сред които е и това на президента Петър Стоянов.

"Мисли се и за Петър Стоянов, защото той е една от положителните фигури през последните 30 години. Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, благодарение на това страната ни е член на ЕС и НАТО. Той не само има качества да бъде президент, но той ги и показа. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов", коментира Тома Биков.

Той уточни, че сред обсъжданите кандидатури няма на жена, но предстои да бъде взето решение от структурите на ГЕРБ.