Паси направи няколко снимки и ги публикува в профила си в Twitter веднага.

Вижте селфито >>>

Президентът награди генералния секретар на НАТО с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите му заслуги за укрепване на мира и сигурността в световен мащаб.

Плевнелиев подчерта, че Расмусен, чийто мандат изтича на 1 октомври, е един от двигателите на разширяването на ЕС и на НАТО към страните от Централна и Източна Европа.
Той отбеляза приноса му за стартиране на инициативата за интелигентна отбрана.

"Убедени сме, че НАТО промени България и целия ни регион към по-добро", каза Плевнелиев.

Расмусен каза, че вижда този орден като ярък символ както на успеха на България, така и на НАТО - успех на стремленията на България към свобода и интеграция в демократичното евроатлантическо семейство и успеха на Алианса в привличане на суверенни държави, които са направили свободния си избор да работят за общата сигурност.

"Ние заедно помогнахме да изкореним разделителните линии от миналото", каза Расмусен.

Той призовава Русия да вземе мерки, за да възстанови доверието на международната общност, да изтегли войските си от границите на Украйна и да стъпи в конкретен диалог, зачитайки суверенитета на Украйна.

"Не обсъждаме военни опции, но разбира се, НАТО е фокусирано върху осигуряване върху ефективната защита и закрила на всички съюзници. Ще предприемем всички необходим стъпки за тази колективна отбрана да бъде ефективна”, добави той.

По-рано генералният секретар на НАТО се среща с премиера Пламен Орешарски.

Министърът на отбраната Ангел Найденов награди Расмусен с почетния знак на министерството "Свети Георги" – I степен и му подари икона на Св. Георги.
След това Расмусен заяви, че България е по-силна с НАТО и НАТО е по-силна с България.

Той каза, че използва възможността, за да отдаде почит на българските въоръжени сили, поздравявайки ги за смелостта, професионализма и решителността да защитават общата сигурност и ценности.

От "Атака" протестираха пред президентството срещу посещението на Расмусен и награждаването му с орден, "който в момента се раздава на килограм".
Националистите носеха плакати „НАТО не ни въвличай във война с Русия”, „България вън от НАТО”, скандираше се „терорист”, „убиец”, съобщи "Фокус".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров закачи тиквен знак с логото на НАТО и обясни, че има данни, че военни американски части се ситуират в черноморските води. Това означавало повишаване на напрежението, провокация към Русия, която няма да стои със скръстени ръце.