Вместо имената на подбраните от него министри, кандидат-премиерът Пламен Николов представи пред журналисти своите дипломи. Той отказа да отговаря на въпроси за проектокабинета, като обясни, че до края на деня ще стане ясен и лично Николов ще го обяви. 

Пламен Николов представи диплома за доктор по философия на науката, политиката и икономиката, издадена от Висшата атестационна комисия през 2004 г. Бил е аспирант в Софийския университет, а в Австрия правил научен проект. Той представи и договор за стипендия за обучение в Австрия.

Николов представи и своята дисертация: "Автентична е, с праха и пепелта отпреди 20 г. Няма да дам разрешение на библиотеката, ще я издам аз, научният труд, както всеки един друг у нас - трябва да се заплаща. Който иска да я чете, ще се трябва да си я купи".

Завършил и Школа за запасни офицери и изкарал войсковия си стаж.

Снимка: БТА

На срещата с медиите стана ясно и, че Николов се отнася негативно към плагиатството. Затова ще бъде създадена електронна система с научен интелект, която да следи всички публикации и така плагиатството рязко ще спадне.

Преди това Николов беше на срещата между ИТН и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Пред журналисти той уточни, че лично е участвал в подбора на министрите за проектокабинета. 

Снимка: БТА