Към днешна дата не са водени разговори Атанас Пеканов да се присъедини към политическия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, след като напусне поста си в служебното правителство. Това каза в отговор на журналистическо питане служебният заместник вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Няма такива разговори, заел съм се много сериозно с текущите задачи. Като член на служебния кабинет не мога да заемам позиция, така че не сме разговаряли по тези теми", коментира Пеканов.

Той допълни, че първо иска да види техните ясни политики, програма и чак тогава би коментирал дали се вписва в същия профил.

Вицепремиерът Пеканов участва в международна кръгла маса "Цифрова и устойчива България: малките на фокус".

Внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия "зависи от доста трудните разговори в сферата на енергетиката", коментира в отговор на въпрос Пеканов.

Той не пожела да коментира в какви срокове планът ще бъде внесен в ЕК, защото в рамките на няколко седмици ще трябва да се вземат решения, които е трябвало да бъдат взети преди години. Пеканов даде за пример, че в Националния план за енергетиката и климат е записано, че през 2035 г. България трябва да постигне нула процента на ползването на въглища в енергийния микс, но пътят до там не е зададен. Именно това ще са решенията, които трябва да се вземат.

Според него всичко друго е изчистено, освен темата за безвъзмездната финансова помощ. Вицепремиерът смята, че грантовете трябва да се увеличат в текущата версия. Всички други проекти са почти завършени, освен в някои технически детайли. Но в сферата на енергетиката предстоят дискусии между Министерството на енергетиката и Европейската комисия.