Работата на служебния кабинет и политическото наследство е обект на дълъг политически диспут, много е рано и трудно да се правят изводи. Това коментира в "Панорама" зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Когато едно служебно правителство се окаже намесено в изборния процес, това не е съвсем честно, заяви Дончев.

Той сравни служебния кабинет с "една сговорна пиар дружина".

Аз мога да вляза в технологията и да оборя една голяма част от обвиненията, които се отправят, категоричен е Дончев.

По думите му е "трогателно", че служебният кабинет си приписва заслугата за ниската безработица в страната, но не поема отговорност за високите цени.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост бившият вицепремиер призна, че недоумява как става така, че в един ден Атанас Пеканов излиза и казва, че на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 му наближава краят, а бившите вече министри Асен Василев и Кирил Петков излизат в подкрепа на комплекса.

"Планът трябва да бъде преработен и изпратен в ЕК по-скоро. Енергетиката е изключително проблемна част, особено по отношение на дела между безвъзмездното финансиране и финансовите инструменти. Бизнесът има нужда от целенасочена подкрепа, не само от кредити", посочи Дончев.

На въпрос за бъдещия политически проект на Кирил Петков зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че не се страхува от него.

"Не мисля, че сме имали професионални контакти, но се познаваме от години. Безспорно е нов играч, но колко е силен, ще разберем съвсем скоро. На мен цялата история ми прилича на една красива лятна любов на плажа, която дори да предизвиква силни чувства, приключва скоро."

ГЕРБ ще се бори за "максимално добър резултат", категоричен е Дончев като темата за връщането на доверието на колкото се може повече български граждани в момента е основна за партията.

"След парламент, в който никой не искаше да работи с другите, се надявам всички да са си извадили поуки, включително и ние. Разбира се, това не означава, че ще се гушнем с всички. Нормално е да има трудности, но по-трудно е да се намери кауза и цел, която да обединява всички", обобщи на финала Томислав Дончев.