"Ние (ДПС) не участваме в изпълнителната власт и няма да участваме, и нямаме желание" - така председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски отговори на журналистически въпрос дали от ДПС са канили президента да влезе в "сглобката", след като вчера вицепрезидентът Илияна Йотова намекна за това. Според Пеевски е коректно въпросът да бъде зададен на ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Ако "Трети март" е проруска, ДПС няма да работи с нея", категоричен беше Делян Пеевски след уточняващ въпрос, че все пак Движението за права и свободи е част от парламентарното мнозинство. 

"Не съм видял досега да има партия. Като се създаде "Трети март", гледам, че я създават, ако има разговори, ще видим каква ще бъде тази партия, ако е проруска, както очакваме, никога няма да работим с нея", каза народният представител. По думите му по-атлантическа партия от ДПС няма в този парламент.

По-рано лидерът на СДС Румен Христов изрази очакване задаващата се алтернативна политическа сила около президента да е "поредната проруска партия, която ще се бори за проруския електорат в България".

Попитан дали се притеснява, ако прокуратурата разкрие сигнали и дела за БТК, за "Булгартабак", за КТБ и други, както призова държавният глава Румен Радев, Пеевски отговори, че всичко трябва да бъде проверявано.

"Направил съм запитвания вече, очаквам да получа някакви отговори", добави той и коментира, че очаква да бъде поканен в прокуратурата.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е отправял оферта към президента да е част от "сглобката".

През декември миналата година е била регистрирана търговска марка с името "Движение Трети март", съобщи NOVA след справка в Патентното ведомство. Документите за марката са били подадени от Весела Лечева, която по същото време напусна БСП. Тя беше министър в две от служебните правителства, съставени от президента Румен Радев.