Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично отрече да е канил президента Румен Радев да се включи в сглобката и апелира да си каже кой от колегите му го е направил. Такъв намек вчера направи вицепрезидентът Илияна Йотова, която каза, че държавният глава е бил канен от управляващите да се присъедини към тях, а днес соцдепутатът Георги Свиленски подкани Борисов да обясни дали не е бил самият той.

"Тъй като аз не съм отправил такава оферта, да попитате лидерите на другите партии от сглобката, кой е отправил такава оферта. Госпожа Йотова надали си го е изсмукала от пръстите", коментира Борисов пред парламентарните репортери.

Той призова да се сложи край на войната между институциите, защото вече не е останал политически лидер без залепен етикет.

Той категорично се обяви против импийчмънт на Румен Радев от президентския пост. "За импийчмънт е абсурдно да се говори и да се мисли за човек, който е пряко избран от народа! Както е абсурдно този човек, който има цялото доверие на обществото за обединител да говори като партиен лидер и да не харесва до този момент нищо, което се е случило в България, освен служебните правителства. И ние не харесваме служебните правителства", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Лепенето на етикети доведе до тоталното смразяване на хората. В момента в България няма лидер без залепен етикет", каза Борисов. "Много е важно да работим с уважение. Призовавам всички да бъдат по-внимателни с лепенето на етикети", апелира Борисов. И напомни, че в един момент се налага да се правят коалиции, защото никой не може да управлява сам. По повод думите на Радев, че е нужна политическа алтернатива, Борисов каза: "Това го слушам от 20 години".

Според него е нарушение на Конституцията и политически некоректно, защото, "когато се изказваш от последна инстанция, а в същото време има политически проект зад тебе... Тук се вклинява Пеевски, за да се бори с партиен лидер, на практика. Да допуснем президентът в един момент посочва, застава зад една политическа формация и ще се окаже в тази зала /б.р. - пленарната/ надали със 120 депутати. И тогава всички ще ни припомняте какво сме говорили по темата. Има държави с по 4,5,6 партии в коалиция, които са различни, но след това се търси някакво управляващо мнозинство. Ние нито за миг не сме се харесали с ПП, ДБ, ДПС, но това беше без алтернатива", заяви Борисов.

Борисов коментира и причината, поради която лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски е подел атаката срещу президента. "Не виждам никакъв смисъл да коментирам войната между лидери на политически партии", като допусна, че Делян Пеевски атакува Румен Радев предвид опцията, че го вижда като бъдещ политически лидер."Не мога да кажа, това си е тяхно право на колегите от ДПС, те бяха близки с президента Радев, може би знаят повече неща", допусна Борисов. 

По адрес на сигналите за корупция на БСП срещу президента попита: "Кога е щастлива г-жа Нинова от президента Радев - когато му каже да говори срещу КС, или когато има, според нея, сигнали за корупция там? Трудно ги разбирам тези хора", коментира Борисов. И отговори на Нинова, че не се крие по скандала с президента, но не тича на нарочни пресконференции, а е искал да говори днес в парламента.

"В една правова държава има неща, които се доказват и институции, които работят по тях. Има слухове, внушения, които невинаги се оказват такива, каквито са", добави той по повод упреците към президента и неговите съветници. И припомни, че от неговата партия, в лицето на Делян Добрев, са видели само "Пламен Узунов с торбичката в митниците", но нищо не последвало.

Не подмина и партньорите от ПП-ДБ.

"Знам доста по конструирането на служебните кабинети. Тук, в сглобката, имаме колеги, които са участвали във всички тези разговори, те знаят как са правени служебните правителства - и Кирил Петков, и Асен Василев, и Сашо Кеша", намекна лидерът на ГЕРБ. "В спортното министерство има доказана корупция, зам.-министър е човек, който е бил министър, но това са разговори, които ще ги водим с колегите, защото имаме доста притеснения по доста от назначенията", заключи той.

"Едните говорят срещу службите, другите срещу сглобката", обобщи Борисов, като посочи, че всеки от партийните лидери гони политическата си цел. "Г-н Петков дума не каза за Копринков, дума не каза за президента, той си знае за службите. Пеевски пък говори за Копринков. Всеки лидер в момента използва тази ситуация за неговите политически цели. Моите са най-чисти", изтъкна Борисов.

Той категорично се обяви против политическа намеса с назначения в спецслужбите и показа, че на този етап не одобрява намеренията за реформа в тази посока от страна на партньорите му от ПП-ДБ. "Няма договорка за службите, моят принцип е власт власт възпира", поясни лидерът на ГЕРБ.

"До този момент се искат политически наначения там. Считам, че това е грешно. Аз не искам еднолично която и да е политическа партия да се меси в работата на независимите служби и независимите регулатори", категоричен е Борисов. И припомни, че зам.-шефът на ДАНС в момента е политическо назначение на ПП. "Получава се парадоксът, който брани службите, е единственият, който няма никакво отношение по тяхното назначение", каза за себе си Борисов. И се аргументира: "Вярвам, че власт - власт възпира. И когато посяваш ветрове, винаги жънеш бури", предупреди той.

Лидерът на ГЕРБ анонсира още, че евентуално резултати за състава на ротационния кабинет ще има след около 10-15 дни, тъй като в момента политическите лидери не се месят на Мария Габриел и на Николай Денков.