Лидерът на ДПС Делян Пеевски се обърна към председателите на ГЕРБ и ПП Бойко Борисов и Кирил Петков да подпишат споразумение за управление и да направят правителство, като им постави крайния срок до 12 часа днес преди връчването на мандата.

"Седнете, подписвайте, ще имате подкрепата на ДПС. Времето за игри и надигравания приключи. Бъдете на висотата на лидерството си като национално отговорни държавници и политици и направете всичко възможно до 12 часа днес да постигнете съгласие и да излъчите правителството, от което имат нужда държавата и хората", се казва в обръщението на Пеевски към Петков и Борисов, цитира го пресцентърът на ДПС.

Реакцията му идва след драматичния обрат с преговорите и заканата на ГЕРБ, че днес по обед може да върнат празна папка и да отиваме на предсрочни избори, тъй като нямат намерение повече да преговарят. Пеевски е категоричен още, че е крайно време двете формации да си признаят, че от самото начало преди девет месеца управляват като коалиция и разкрива, че е взел участие в изготвянето на текстове за избора на регулатори с квалифицирано мнозинство. Именно нежеланието на ПП-ДБ в началото на преговорите да има плаващи мнозинство с други партии беше разминаването с ГЕРБ, които пък държаха да се осигури такова само с евроатлантическите групи в пленарната зала. 

"Това, че управлява коалиция, е единственото сигурно и ясно нещо от деня, в който положи клетва правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ. На хората е ясно, че това е коалиция и аз го потвърждавам, като лидер на партия, която даде своята подкрепа в името на стабилността и сигурността на България", посочва Пеевски.

И продължава да критикува лидерите на управляващата коалиция, че не постигат разбирателство.

"От лидерите се очаква и сега да намерят съгласието помежду си, да разпределят отговорностите и министерствата в кабинета, а не да се опитват да ги мерят на килограм. Да признаят очевидното - че са коалиция и да продължат с реформите, за които е призвано това управление", апелира лидерът на ДПС.

От изявлението на Пеевски става ясно още, че лично той е участвал в изготвянето на документа в частта за попълването на регулаторите с квалифицирано мнозинство.

"В петък проведох разговори с ПП-ДБ за съгласуване на текстовете, които касаят квалифицираните мнозинства, и заедно изработихме много добри текстове, които бяха одобрени от ГЕРБ. От това съгласие ще произтекат най-важните реформи, които започнаха с промените в Конституцията - реформата на съдебната система и борбата с корупцията", посочва Пеевски.

Това е продължение на съгласието, постигнато за промените в Конституцията и, както не веднъж сме заявявали - ще подкрепяме правителството, докато работи за хората и си спазва обещанията към българските граждани.

"Затова, седнете, подписвайте, ще имате подкрепата на ДПС. Време е за едно ново начало за България, което ние, като лидери на партиите си, дължим на хората и ДПС ще работи за това", завършва призивът на Делян Пеевски.

Докато пресцентърът на ДПС разпространяваше изявлението му, в парламента пристигна лидерът на "Да, България" Христо Иванов. 

"Шанс винаги има, стига да има разум и отговорност", лаконичен беше съпредседателят на ПП-ДБ за сформиране на правителство.