Предстои предизборна кампания, за която никой не се съмнява, че ще бъде, меко казано, напрегната, но служебният кабинет е длъжен да запази хладнокръвие от началото до края. С това послание откри първото заседание на служебното правителство премиерът Димитър Главчев.

"В тази ситуация се очаква да останем хладнокръвни от първия до последния ден на това правителство. В действията си ще се водим от законите, здравия разум и от интересите на българските граждани", предупреди министрите си той.

Още снимки вижте тук>>

Главчев даде заявка за спазване на дистанция от партиите от страна на правителството.

"Служебният кабинет подготвя изборите, но не участва в тях", напомни премиерът. 

Главчев се закани, че служебната власт ще следи за опорочаването на вота.

Снимка: БТА

"Честността на вота е без алтернатива. Затова опитите за купуване на вота и опорочаване ще срещнат нашата категорична съпротива", каза служебният министър-председател и обеща да организирана стриктно и според законовите правила провеждане на изборите 2 в 1. 

Калин Стоянов, Мария Павлова и зам.-министърът на финансите Стефан Белчев

Снимка: БТА

"С първото заседание на Министерския съвет стартираме интензивната подготовка на честни и свободни избори на 9 юни. Като служебен кабинет, това е наш първи приоритет и ще го реализираме стриктно, спазвайки Конституцията и законите на страната, в тясна координация с Централната избирателна комисия", даде заявка служебният министър-председател.

Снимка: Булфото

"Държавата няма режим на изчакване", подчерта още Главчев, като посочи, че освен подготовката на вота 2 в 1, кабинетът ще решава неотложните задачи пред държавата. 

"Ще се фокусираме и върху решаването на неотложни въпроси и проблеми в различните сфери от обществения живот. Неотклонно ще сме на работното си място, за да гарантираме спокойната и ефективна работа на институциите в изпълнителната власт", заяви премиерът.

Снимка: Булфото

Димитър Главчев изрази убеденост, че служебният мандат ще бъде успешен и пожела ползотворна работа на министрите. "Предстои ни мандат, в който съм убеден, че ще свършим много работа в интерес на хората", заяви още служебният министър-председател.

Снимка: БТА

Кабинетът одобри 98 179 400 лв. за изборите и разпредели задълженията на ресорните министри

Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от България на 9 юни т.г., съобщиха малко по-късно от пресслужбата на Министерския съвет.

Одобрените средства са в размер на 98 179 400 лева, добавя БТА.

Дейностите, които ще се финансират с тях, включват подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, пликове за гласуване, протоколи, удостоверения и др.; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии; осигуряване на гласуването в чужбина; осигуряване на охранителните дейности от Министерството на вътрешните работи с оглед опазване на обществения ред и сигурност; разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; обучение на членовете на секционните избирателни комисии; осигуряване на дейности по видеонаблюдението и видеозаснемането на изборния процес; организиране на места за гласуване в държавните училища и др.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при сключване от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК) на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, посочват от Министерския съвет.

Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за настоящата година.

С друго свое решение от днешното си първо заседание правителството разпредели задълженията на ресорните министри.

Министерският съвет възлага на министъра на транспорта и съобщенията координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите предстои да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци. Министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода, както и издаването на наказателни постановления в изброените от Изборния кодекс случаи.

Министърът на електронното управление трябва да организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането, включително като сключва необходимите за целта договори.

Съгласно правителственото решение ресорните министри следва да информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.