Ръководството връща практиката до 44-ото Народно събрание, когато закони се приемаха и без задължителните 121 гласа. Това е било решено на председателския съвет, обяви от трибуната председателят на НС Никола Минчев.

Практиката, за приемането на един законопроект да гласуват поне 121 народни представители, не работи, категоричен беше той.

Тя бе за кратко променена в рамките на последните два парламента - 46-и и 47-и, но показала недъзи.

"Появиха се и проблеми с тази практика, която сме въвели, поради което ще се върнем към практиката, която е била прилагана до 44-ото Народно събрание, включително, а именно - за да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума", мотивира се Минчев.

Промяната идва на фона на две предстоящи гласувания, които разцепиха мнозинството - предстоящия вот за проекторешението на ДБ за изпращане на оръжия за Украйна, както и изборът на управител на БНБ, който противопостави двама кандидати от управляващата коалиция.

Гласуването за нов гуверньор бе отложено, след като издигнатите Андрей Гюров от ПП и Любомир Каримански от ИТН провокираха размяна на остри реплики и трус в мнозинството. По тази причина и депутатите от БСП отложиха за идния вторник решението си кого от двамата ще подкрепят.