Изненадващо днес депутатите ще прекъснат гласуването на бюджета, за да разгледат спорния проект за ГЕРБ за нова Конституция и решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание. Предложението е дебатите и гласуването да бъдат първа точка в седмичната програма на Народното събрание днес.

Проектът бе обявен от ГЕРБ на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати. Предложението дойде в отговор на антиправителствените протести и то е за намаляване на народните представители от 240 на 120 и при ВНС броят им да бъде намален - от 400 на 280. Съгласно чл. 160 от сега действащата Конституция на Република България Народното събрание решава да се произведат избори за ВНС с мнозинство две трети от общия брой на депутатите, което означава, че за да се стигне до такъв вот, са необходими 160 народни представители.

В понеделник проектът бе критикуван от Венецианската комисия. Тя изрази съжаление, че започването на конституционната реформа не е било предшествано от публичен дебат. И че ще е пропусната възможност, ако подготвяните изменения на конституцията не разгледат въпроса за отговорността на главния прокурор.

А другата седмица Конституционният съд трябва да се произнесе по искането на президента Румен Радев временната парламентарна комисия по новата конституция да бъде обявена за противоконституционна.

През лятото премиерът Бойко Борисов обеща, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът реши да има избори за ВНС. Идеята обаче среща силен отпор както в политическите среди, така и в обществото, а протестиращите категорично го отхвърлиха.

Междувременно днес правителството трябва да реши на заседанието си да приеме ли предложението на здравния министър за нов локдаун. В същото време протестиращи превозвачи и таксита блокират София.

Очаквайте подробности...