В 9 ч. в залата бяха само 110 народни представители при необходими 121. От ГЕРБ се регистрираха единствено Борисов и Ивайло Московски. Отново липсваха депутатите от "Атака", предаде БТА.

Вижте снимки>>>

Вчера, след като националистите не влязоха в залата, ГЕРБ бойкотираха заседанието и така парламентарният ден бе провален.

След 30 минути почивка днес беше направен нов опит за събиране на кворум, но депутатите пак бяха недостатъчно - 112.

Председателят Михаил Миков даде още половин час почивка. Той заяви, че ще разпространи списък с отсъстващите, защото народът заслужавал да види кой не иска НС да работи.

"Незабавни избори 2 в 1. Държавата вече няма парламент, тресе се, буксува. Това е управленска немощ. Вече разни текстове, закони, закончета нямат никакво значение. Правителството е пагубно. Само лошо може да се случи в тази държава", коментира днес Бойко Борисов.

По думите му БСП и ДПС или трябва да признаят, че „Атака” държи кворума и без нея не могат да управляват. Той не виждал защо да осигурява на Сергей Станишев управление - който нямал мнозинство, нямал право да управлява.

Аз съм се регистрирал, не съм виновен, че другите спят. Кворумът е задължение на управляващите. Аз съм им дал един глас, даже два", добави Борисов, цитиран от „Фокус”.

В почивките бившият премиер разказа виц на журналистите, който научил от Московски тази сутрин:

"Депутат бил на заседание в парламента, когато телефонът му иззвънял. Малкият му син му казал, че кучето се е изакало на килима и го питал какво да прави.

- Не ме занимавай с глупости, зает съм, просто почисти, просъскал депутатът.

След няколко минути синът пак звъннал.

- Какво стана, нали ти казах какво да правиш?, ядосал се депутатът.

- Почистих, но сега гледам мама и чичо Гошо през ключалката. Чичо Гошо си сваля панталона, но ако се изака на килима, аз няма да чистя, казал депутатският син."

Малко преди 10,30 ч., след втората почивка в залата най-после се събраха 123 депутата – от БСП, ДПС и няколко от „Атака”, които все пак дойдоха. Националистите обясниха, че са се забавили, тъй като организират протест от 11,00 ч. пред президентството срещу генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е у нас.

Заседанието на НС беше открито, след което от ГЕРБ влязоха в залата и бяха освиркани от останалите.

По предложение на БСП депутатите ще заседават извънредно във вторник и ще обсъдят ветото на президента върху Закона за Сметната палата.

Павел Шопов от "Атака" коментира, че все още не са решили дали тогава ще влязат в зала. Щели да изчакат да видят дали БСП и ДПС ще се съгласят на комисия, която да проверява срещата на Росен Плевнелиев с представители на EVN във Виена.

Лютви Местан попита, ако и след следващите избори има подобна ситуация, и следващият парламент ли ще бъде разпуснат.

Сергей Станишев пък каза, че явно преди изборите работата ще бъде нестабилна, защото всяка партия гони някакви дивиденти.