Служебният премиер Стефан Янев съобщи на брифинг след заседанието в Министерски съвет "решение от висок обществен интерес" - предлага на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаване от длъжност на директора на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев.

"Предполагам, че предвид повишения медиен интерес към службите не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви, но все пак нека още веднъж хората да ги чуят - с поведението си този председател създаде прецедент, с който накърни престижа на службата и създаде основания да се смята, че предприема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон", заяви Янев, без да назовава скандала с подслушването на политици или факта, че шефът на ДАНС излезе в дълъг отпуск при встъпването в длъжност на служебното правителство, макар след острата реакция да го прекрати.

Междувременно бившият министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че "единствената причина за махането на шефа на ДАНС е разкриването на шпионската мрежа на Русия". "Никога повече някой няма да си сложи главата там. Повече руски шпионин няма да бъде разкрит", изтъкна той.

Предложението е на мястото на Димитър Георгиев да бъде назначен Пламен Тончев, който момента е директор на регионална структура на ДАНС.

Димитър Георгиев

Снимка: БТА

По информация на местния сайт "Бул нюз" Тончев е бил начело на ДАНС във Враца 11 години, а миналата година е бил преместен на същата позиция в Кюстендил. Преди това беше началник на антимафиотите във Враца.

"По отношение на другите председатели на служби, когато вземем решение, ще ви информираме надлежно", отговори служебният премиер на въпрос ще има ли още смени.

Той изтъкна, че критерият не само за службите за всички високи управленски нива в администрацията за оставане на работа е тяхната почтеност и професионализъм.

"Ако констатираме, че има проблем с тези данни, ще предприемем необходимата смяна. Но това го правя с уговорката, че такива смени ще се правят само на управленски нива, всички останали граждани в администрацията да бъдат спокойни - не тръгваме да правим чистки, пучове или не знам още какви модерни думи, няма да закриваме бройки", подчерта Янев.

Той бе помолен да коментира обвинението, което Бойко Борисов отправи - че президентът и служебният кабинет няма да гарантират честността на изборите.

Снимка: БТА

"Не следя изявленията на партийните лидери, не мога да коментирам кой какво е казал в детайли, но мога да ви кажа един рефрен, който се повтаря напоследък - че служебното правителство е с амбициозна програма да овладява държавата - мисля, че от нашите действия по-скоро може да направите извода, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия, да освободим институциите да работят в интерес на хората, при спазване на правилата. Ако това е обвинението, че правим нещо грешно за държавата, аз съм готов да поема тази отговорност", каза Янев. 

Той обяви още, че на заседанието е взето решение да се осигурят средства за 50 лева добавки към пенсиите за следващия месец.

Вижте целия брифинг: