Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди пълната подкрепа на страната ни за дългогодишния местен служител на посолството ни в Кабул Амруддин Хакшенас и семейството му, които с помощта на МВнР неотдавна бяха евакуирани от Афганистан.

"На сигурно място сте и можете да разчитане на пълната ни подкрепа. С общи усилия ще направим така, че да се чувствате възможно най-добре в България", подчерта министър Стоев, който прие Амруддин Хакшенас в МВнР.

Външният ни министър благодари на Амруддин Хакшенас за всичко, което е направил за България през 40-годишната си служба за страната ни. В резултат на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани "Златна лаврова клонка".

"Вие бяхте приятел, когато имахме нужда. Сега ние ще бъдем до вас. Ще направим всичко възможно тук да има бъдеще за вас и за вашите деца", заяви министър Стоев, като изрази надежда, че Амруддин Хакшенас и семейството му успешно ще се интегрират в обществото ни.

Снимка: МВнР

В рамките на своите компетенции МВнР продължава да оказва подкрепа на Амруддин Хакшенас и след евакуацията. Той и семейството му ще бъдат настанени в жилище, осигурено от Българския червен кръст.

Амруддин Хакшенас благодари на министър Стоев за положените усилия и помощта от МВнР при изтеглянето им от Афганистан. За вниманието и подкрепата в тежката ситуация той изрази признателност и към посланиците ни в Пакистан и Афганистан - Ирена Ганчева и Иван Котов, към постоянния представител на Република България в НАТО Драгомир Заков, към директорите на дирекция "Азия, Австралия и Океания" Наталия Мишева и на "Ситуационен център" Антон Марков.

Амруддин Хакшенас е назначен в посолството ни в Кабул през 1981 г. Той е първият афганистански гражданин, за чиято евакуация страната ни помогна в изпълнение на решението на Министерския съвет за приемане на общо до 70 афганистански граждани и техните семейства, работили към посолството ни или били в служебни отношения със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.