В последния ден на изборите в Русия у нас пред руското посолство се извиха опашки от желаещи да гласуват, докато край тях се провеждаше протест под мотото "Избори без избор" - акция, организирана от гражданско сдружение "Ние идваме". 

Снимки от обстановката пред руското посолство у нас ВИЖТЕ ТУК >>> 

В посолството днес руските граждани у нас имат право да дадат своя вот. Изви се дълга опашка от руски граждани, живеещи в България, които искат да упражнят правото си на глас.

Столичният кмет Васил Терзиев призова протестиращите днес да "изразят свободно, но мирно своята позиция", да проявяват уважение и да се въздържат от агресия и провокации. 

"Всяка информация, че Столичната община е забранила провеждането на протести, не отговаря на истината. Моите убеждения са ясни и както целият свободен свят, изразявам несъгласието си с провеждането на избори за президент на Русия в окупираните територии на Украйна. Друга позиция не може да има. Като кмет на София моята първа задача е да се погрижа за реда и сигурността на хората в града и това включва протестиращите днес", написа кметът.

От сдружение "Ние идваме" разположиха маса с две урни за гласуване - за руския опозиционер Алексей Навални и за президента на Русия Владимир Путин. Гражданите могат да "гласуват символично" за един от двамата. В района има засилено полицейско присъствие.

"Нашата акция е свързана с възможността да мога да гласувам свободно, защото свободата е право на всеки, а очевидно в Русия нямат такова право", коментира пред журналисти Николай Хаджигенов от сдружението. "Ние държим на свободата като човешка ценност и това е свързано и с темата за войната и мира", добави той, цитиран от БТА. 

Николай Хаджигенов и Арман Бабикян

Снимка: БТА

Протестът пред руското посолство

Снимка: БТА

"Вариантите за избор в Русия са няколко - за Путин, за Путин и пак за Путин. Донякъде, както и при нас - гласуваш за демократичните промени и получаваш Бойко и Делян отново", коментира още Хаджигенов.

Арман Бабикян от гражданското сдружение каза пред медиите, че ЕС няма да признае изборите в Русия. Според него е изненадваща любезността на българските власти, които охраняват свободното право на вот на руските граждани, но то може да бъде свободно само тук при нас, когато имат избор между Навални и този, който тероризира и убива руските и украинските граждани.

Междувременно пред вратите на посолството се изви огромна опашка от руски граждани, живеещи у нас, които искат да гласуват на президентския вот

Снимка: БТА

"Руското влияние у нас е факт, поколения българи са жертва на руската пропаганда от Османкото владичество до ден днешен", заяви Бабикян. Той добави, че това влияние е силно финансирано от Русия и "поразява мозъците на българите". Органите, които трябва да се борят с руската пропаганда у нас, са част от нея, каза Бабикян и поясни, че според него става въпрос за държавни учреждения като ДАНС и МВР. Евроатлантиците в България са тези, които помогнаха на Путин да започне тази война, осъществяваха неговите енергийни проекти, реализираха неговата политика в България, изтъкна Бабикян.

Протести днес има и в Русия. Противниците на Владимир Путин подготвиха демонстрации по призива на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални. 

Опашки от желаещи да гласуват за президент на Русия

Снимка: БТА

Екипът на покойния руски опозиционер съобщи за редица протести в цяла Русия, съобщиха ДПА и БТА. В източните руски градове като Владивосток, Новосибирск, Омск, Иркутск хората са участвали в кампанията "По обед срещу Путин", както показва екипът на Навални на преки излъчвания в ЮТуб.

Стотици хора са се наредили на избирателните секции на Екатеринбург в Урал. Други опоненти на Путин като заминалият в изгнание бизнесмен Михаил Ходорковски, който живее във Великобритания, също призоваха хората да не се страхуват и да участват в кампанията.

Един мъж беше задържан, след като хвърлил две запалителни бомби в двора на руското посолство в молдовската столица Кишинев, предадоха Ройтерс и ТАСС. В момента в посолството живеещи зад граница руски граждани също гласуват в третия ден от руските президентски избори. ТАСС отбелязва, че избирателната секция вече се е върнала към работа след инцидента.

Първите изборни резултати се очакват след затварянето в 19:00 часа местно време (съвпада с българското) на последните избирателни секции в западния Калининград.