Трети ден на президентските избори в Русия. Днес гласуват и руските граждани, които живеят у нас. По време на гласуването в руското посолство пред сградата е организиран и протест.

Снимки от изборния ден в Русия ВИЖТЕ ТУК >>> 

Протести се очакват и в Русия. За днес противниците на Владимир Путин подготвят демонстрации по призива на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални.

Очаква се точно в 12 часа критици на руския президент да се съберат пред избирателните секции, за да гласуват. Призивът на Юлия Навалная бе да пуснат невалидни бюлетини или да подкрепят някои от опонентите на Владимир Путин. 

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви вчера, че протестиращите, които са се опитали да подпалят избирателни секции и да заливат урните с боя, са "предатели", които помагат на враговете на страната, предадоха Ройтерс и БТА. 

"Това е пряка помощ за тези дегенерати, които обстрелват нашите градове днес", заяви той в публикация в Телеграм, имайки предвид украинските атаки. 

ДПА съобщи, че руски граждани, евентуално планиращи да протестират по време на президентските избори, са получили предупреждения по мобилните си телефони. 

Агенцията допълва, че опозиционно настроени медии като "Медуза" са публикували екранни снимки на получени днес от потребители в столицата съобщения, гласящи: "Независимо, че подкрепяте идеите на екстремистки организации, се радваме, че ще гласувате в Москва". Все още не се знае кой е изпратил съобщенията по социалните мрежи "Телеграм" и "Сигнал", както и как е извършен подборът на получателите.

Снимка: БТА/AП, Mindaugas Kulbis

Руските власти вече заплашиха, че ще преследват участниците, като твърдят, че кампанията има "белези на екстремистка дейност". Изолирани протести бяха наблюдавани по време на първия ден от вота. На някои секции мъже и жени изсипваха боя в урните и дори запалваха малки огньове. Бяха извършени няколко ареста. 

Президентските избори, които продължават до тази вечер, са приемани в чужбина и от някои части на руското общество за напълно недемократични и целящи да потвърдят властта на президента Владимир Путин по време на войната срещу Украйна.

Снимка: БТА/AП, Mindaugas Kulbis