Започнаха тридневните избори за президент в Русия, на които Владимир Путин почти със сигурност ще получи още 6 години начело на страната.

Общата избирателна активност в първия ден към 18 часа московско време е 25,43%. Прогресът на гласуването е 25,43%". Това става ясно от данни, публикувани на официалния сайт на Централната избирателна комисия на Руската федерация.

Москва определя броя на избирателите в Русия на 114 милиона, но това число включва и 4,5 милиона жители от окупираните части от украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. В допълнение към тях още два милиона руснаци, живеещи в чужбина също имат право на глас.

В първия ден от изборите бяха регистрирани няколко инцидента - хвърлени коктели "Молотов" (самоделна запалителна бомба - бел. ред.), боядисани урни, подпалена стаичка за гласуване и др.

"Обясненията на задържаните за повредени урни сочат, че следите идват от чужбина, не става дума за обикновено хулиганство, а за елементи на тероризъм", каза Ела Памфилова, председател на ЦИК.

След множество подобни атаки в Русия, властите обявиха, че хората, които вандализират избирателни урни, за да се опитат да осуетят гласуването по време на тридневните президентски избори, ще бъдат осъдени на затвор до пет години.

От Руската ЦИК признаха и за срив системата за електронното гласуване, който обясниха с големия брой хора, опитващи се да гласуват.

"Поради високата активност системата за гласуване е под голямо натоварване. Някои потребители може да получат известия за това. Препоръчваме им да влязат в портала по-късно. През последния час повече от 200 хиляди потребители са гласували", обясниха ситуацията от Министерството на цифровото развитие.

Снимка: АР/БТА

Според ведомството в първите два часа след началото на изборите в системата са гласували над 20% от всички потребители, регистрирани в платформата, или над 900 хиляди души. В същото време жителите на 29 региона на Русия могат да гласуват онлайн. Общо, освен Москва, в системата за електронно гласуване са се регистрирали 4,8 милиона руснаци, или 4,5% от 106,5 милиона избиратели.

Снимка: АР/БТА

Около 3 милиона души са участвали в гласуването на руските президентски избори в Москва с електронни и хартиени бюлетини за 12 часа, стана ясно в края на деня.

Гласуването беше организирано отчасти и като фестивал с фолклорна музика и певци.

Много изтъкнати политици, включително външният министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу, гласуваха рано сутринта.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и ръководител на партията Единна Русия Дмитрий Медведев гласува в избирателна секция по време на президентски избори извън Москва

Снимка: АР/БТА

Председателят на партия "Справедлива Русия" - Сергей Миронов, който открито подкрепя Путин, пусна попълнената си бюлетина, без да е поставена в плик, в прозрачна урна.

Самият държавен глава и кандидат за нов мандат Владимир Путин упражни днес правото си на глас онлайн. 

Дядо Мраз също гласува, а Чебурашка обикаляше секции в Подмосковието.

"Огромен брой хора гласуват принудително", казва съпредседателят на движението "Глас" Станислав Андрейчук. Според него избирателната активност на електронното гласуване на сегашните избори е "извън класациите". "Системните оператори пишат за голям "интерес", но ние добре разбираме същността му - те гласуват още сутринта на работните си места под зоркия поглед на шефовете си", отбеляза Андрейчук.

Няколко души са арестувани заради различни инциденти в избирателни секции.

В южната част на Москва жена подпали кабина за гласуване. Не се съобщава за пострадали. На разпространите кадри се вижда как жена влиза, за да гласува в избирателна кабина, след което спокойно излиза от нея, докато "тъмната стаичка" е обхваната от пламъци.

Друг подобен инцидент с възрастен избирател също имаше в СИК край Москва. Мъжът е залял с бензин и подпалил кабината.

Друг пък опита да излее буркан със синя боя в урната, но служител на секцията е успял да го спре в момента, в който е започнал да излива течността в процепа. Пред служителите нареда обясни, че неизвестни са му се обадили и са му казали за банкови заеми, издадени на негово име. И за да се отървете от тях, трябвало "просто" да дойдете в избирателната секция и да полеете с боя пуснатите в урната бюлетини.

Кадри от видеонаблюдението, публикувани от държавната информационна агенция РИА, показваха как млада жена пуска бюлетината си за гласуване, след което спокойно излива зелена течност в прозрачната пластмасова урна.  Веднага след това се вижда как полицай я задържа.

Два подобни инцидента се случиха в избирателни секции във Воронежка област, съобщава РИА.

Коктейл "Молотов" беше хвърлен по избирателна секция в Санкт Петербург, предаде Ройтерс, като се позова на местния новинарски сайт "Фонтанка". Председателят на градската избирателна комисия Максим Мейксин каза, че полицията е предотвратила опит на млада жена да хвърли коктейл "Молотов" по табела в една от избирателните секции в града, съобщи ТАСС. "Незаконните действия бяха незабавно прекратени от полицейски служители. Никой не е пострадал", написа Мейксин в своя канал си в приложението "Телеграм".Градските оперативните служби казаха, че задържаната е 21-годишна студентка от университет в Санкт Петербург, която по предварителни данни е действала в съответствие с инструкции, за които се предполага, че са били получени по телефона от абонат с украински номер.

В Ханти-Мансийския автономен окръг жена се опита да подпали избирателна урна в секция в Когалим жена се опита да подпали избирателна урна. Приближавайки се до нея, тя е хвърлила запалителна смес. Избирателните урни и самата избирателна секция не са повредени и гласуването е продължило.

Избирателната комисия в контролираната от Русия област Херсонска област на Украйна обвиниха силите на Киев, че са обстрелвали две избирателни секции в селищата Каховка и Бриливка по време на гласуването. В съобщението се казва, че неуточнен брой хора са били ранени, а сградите са разрушени, предаде Ройтерс. През септември 2022 г. Русия обяви, че присъединява Херсонска област, заедно с три други украински области, въпреки че не контролира напълно нито една от тях.

Владимир Путин заяви, че Украйна ще бъде наказана за опитите си да наруши произвеждането на руските президентски избори с обстрел на граждански обекти на руска територия и с опит за навлизане през границите на Русия с 2500 войници, предаде Ройтерс. "За да наруши процеса на гласуване и да сплаши хората, поне в граничните райони, киевският /.../ режим се опитва да извърши редица престъпни показни въоръжени акции, като атакува мирни населени места в Русия", посочи Путин. "Тези вражески удари няма да останат безнаказани", добави видимо гневният руски президент.

Гласуването в огромната страна, с 11 часови зони ще продължи до неделя вечерта, като последните изборни секции ще затворят в Калининград на Балтийско море в 20 ч. местно време (18:00 ч. по Гринуич).

За поста държавен глава са издигнати четирима кандидати: Владимир Путин, Владислав Даванков от партията "Нови хора", Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) и Николай Харитонов от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ).

Първите прогнозни резултати се очакват веднага след това, докато по-надеждни резултати няма да са налични до късно вечерта или рано сутринта в понеделник.