Не планираме чистка в общинската администрация, всеки, който работи професионално, ще му бъде гласувано доверие, каза днес на пресконференция новоизбраният кмет на Варна Благомир Коцев. Той уточни, че ще има пренареждане на структурата на общината, като се обмисля да бъдат назначени заместник-кметове по морските въпроси и за европейските програми.

Философията на управлението ни ще бъде да загърбим партийните интереси и да подадем ръка на всички, които искат да работят за Варна, допълни Коцев.

Той допълни, че екипът му ще търси и подкрепата на Общинския съвет, като изрази надежда, че ще бъде съставено мнозинство, въпреки наличието на 12 различни формации. Коцев уточни, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще направи свое предложение за председател на съвета.

За позицията на конкурента си от ГЕРБ Иван Портних, че оставя общината в добро финансово здраве, новоизбраният кмет посочи, че силно се надява това да е истина. Той допълни, че ще бъде направена финансова ревизия, за да се види къде са отивали парите на варненци през последните 10 години.

Коцев каза още, че сред първите задачи на екипа му ще бъде среща с Общинска полиция, за да се вземе решение как да се повиши сигурността в града. По думите му идеята е да бъде изграден Център за градска сигурност, където да има екипи, извършващи мониторинг върху записите от видеонаблюдението във Варна.

Новоизбраният кмет допълни, че планира среща със строителните фирми, за да бъде разгледано изпълнението на договорите им за ремонтите в града.

По думите му същото е валидно и за сметопочистването и сметоизвозването. Коцев допълни, че неговата цел е да се повиши и ефективността на градския транспорт, но не бе категоричен дали трябва да се смени ръководството на общинската компания.

Той съобщи още, че до няколко седмици екипът му ще представи цялостна концепция за бъдещето на Морската градина, включително за движението на автомобили в нея. По думите му неговата идея е постепенно движението на коли в парка да бъде спряно изцяло, като бъдат изградени буферни паркинги за автомобилите.

Новоизбраният кмет съобщи още, че вече има сформиран екип, който работи по проекта за бюджет на Варна за 2024 година. Той сподели и идеята си за осигуряване на повече свобода за районните кметове, която да има даде шанс да вземат и самостоятелни решения.