Варненци излязоха и дадоха своя вот, и доказаха, че демокрацията тук съществува. Много съм щастлив, че избирателната активност беше висока и хората показаха това. Нека да изчакаме последните резултати и тогава да правим крайни коментари. Това е изборът на варненци и аз съм много щастлив, че те го дадоха на мен. Това е едно ново начало за Варна. Това заяви пред журналисти кандидатът за кмет на морския град от ПП-ДБ Благомир Коцев, който според първоначалните резултати от екзитполовете на социологическите агенции е победител в балотажа.

Според финалния екзитпол на "Маркет линкс" за кандидата на ПП-ДБ във Варна са гласували 48,9 на сто от имащите право на глас, а за досегашния градоначалник Иван Портних - 43,4 процента. 

Данните на "Галъп" към 20 часа също дават преднина от около 5 процента за Коцев. За кандидата на ПП-ДБ на днешния балотаж са гласували 49.7% от избирателите, а за опонента му от ГЕРБ - 44.9% от гласоподавателите в морския град.

От имащите право на глас във Варна 5.4% са отбелязали опцията "Не подкрепям никого". Избирателната активност в морската столица е около 30 процента.

"Очаквах такъв резултат, но нека да изчакаме окончателните данни. Не вярвам да има голяма разлика след преброяването на машинния вот", добави Благомир Коцев.

По думите му утре ще има пресконференция.

"Варна е свободен град, много съм щастлив, че морската столица и София показаха това", каза още той.