Инициативен комитет "Справедливост", съставен от журналисти, общественици, учени и спортисти, събра за пет дни над 60 000 подписа на граждани срещу задължителното машинно гласуване с настояване за връщане на възможността на изборите да се гласува и с хартиена бюлетина. За целта депутатите трябва да коригират Изборния кодекс.

В онлайн платформата на инициативата са събрани над 30 хил. подписа, а още толкова са били събрани от доброволци на място по градовете. До 20 юни гражданите могат да гласуват по всички указани начини, съобщиха инициаторите на пресконференция в БТА.

На 22 юни списъкът с подписите ще бъде връчен на председателя на парламента Никола Минчев и на лидерите на парламентарните групи, от които зависи да бъде променен Изборният кодекс.

"Ако гласът на хората не бъде чут и ако не бъде забелязано от господа политиците, ние ще минем към стъпка номер две - иницииране на национален референдум за това дали хората искат машинно гласуване. Гледам на това като на една репетиция. Това е един граждански натиск", каза издателят Недялко Недялков.

"Трябва да възстановим справедливостта в България, така че всички хора да могат да гласуват. Ние не сме подписвали коалиционно споразумение, но ни свързва една обща отговорност - да възстановим правото на всеки българин", добави Соня Колтуклиева. "Ще правим това, което искат хората и което иска от нас демокрацията", каза Колтуклиева.

В инициативния комитет влизат журналистите Соня Колтуклиева, Недялко Недялков, Николай Бареков, Блъскови - баща и син, Юли Москов, проф. Антоанета Христова, бившият конституционен съдия Георги Марков, писателят Христо Стоянов, пиарът Александър Урумов, председателят на Съюза на репресираните Лилия Друмева, Станислав Недков - Стъки.