Прокурорската проверка за неправомерен достъп до хеш кодовете на машините за гласуване, използването, на които ЦИК забрани на първия тур на местните избори, е прераснала в досъдебно производство. Това съобщава БНР, позовавайки се на информация от прокуратурата.

Все още няма обвиняеми, а по делото работи следовател от отдел "Киберпрестъпления".

Ден преди деня за размисъл преди първия тур на местния вот от несекретен доклад на ДАНС, с който председателят на Народното събрание запозна лидерите на парламентарните групи, стана ясно, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си хеш кодовете на машините за гласуване, "за да си поиграе вкъщи".

Забраненото машинното гласуване доведе до протести в деня за размисъл и жалба до Върховния административен съд.

Съдът върна машините за балотажа, а веднага след това прокуратурата започна предварителна проверка за нерегламентиран достъп до машините за гласуване - състав на компютърно престъпление, добавя БНР.

"Изследват се всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС за машинния вот. Изискани са компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете", обясни тогава заместник главният прокурор Мария Павлова и анонсира поредица от разпити на всички служители на институциите, които имат отношение към сертифицирането на машините.

Въз основа на установеното от тях проверката е станала досъдебно производство.

Скандалът с Михаил Стойнов се разви успоредно с твърдения за оказан натиск над министъра на електронното управление Александър Йоловски.

По думите му той е бил притискан със заплахи от депутатите Кирил Петков и Божидар Божанов да сключва обществените поръчки с определени фирми. Сигнал за това до държавното обвинение подадоха от "Има такъв народ" .

Прокуратурата светкавично образува досъдебно производство за престъпление по служба, а на Йоловски и семейството беше назначена охрана. По тази линия няма нищо ново, са обяснили от държавното обвинение.