Конституционна реформа на думи, а по същество - абсолютна юридическа неграмотност, която ще вкара и съдебната система, и структурите на държавните институции в още по-голям хаос, нито един глас от "БСП за България", заяви лидерът на левицта Корнелия Нинова от парламентарната трибуна, с чието изказване започна дебатът за промените в Конституцията в парламента.

Това, което предлагате, няма елемент на обществен договор, защото нито една професионална, гражданска структура не го подкрепя. Защо се гаврите с Конституцията, попита от парламентарната трибуна Нинова. По думите й, това, което се предлага, е политическа нищета.

Днес, според Нинова, се случва абсолютен прецедент, откакто съществува Народното събрание в България, защото са се чули близо 50 отрицателни становища по този законопроект и нито едно положително от професионалните гилдии. Не го подкрепя и нито една гражданска структура, добави тя.

"Докладът на комисията по конституционни въпроси е "предварителна осъдителна присъда, преди да е влязъл обвиняемият, той ви отряза главите. . Нито един не казва една добра дума", коментира още лидерът на БСП.

Нинова атакува по ред всички мотиви за конституционните промени, како започна с текста, който определя депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство и обяви това за подигравка с българския народ. 

"Изненадана съм, че председателят на комисията Радомир Чолаков в доклада се позовава на една концепция "резон дета", която е т.нар реалистка школа в международното право и означава защита и отстояване на националния интерес. Да се позовавате на защита на националния интерес е подигравка с тежестта на българското НС - не защита, а посегателство на националния интерес, е текстът, който позволява двойно гражданство за висши държавни постове", изтъкна политикът. Никога няма да подкрепим висши държавни постове да се заемат от хора с двойно гражданство, категорична е Нинова.

"Никога няма да подкрепим висши държавни служители да бъдат назначени с двойно гражданство, защото те да защитават интересите на две държави", категорична бе лидърът на БСП.

После се спря на промяна на националния празник, който "с цел укрепване на българската държавност и идентичност се предлага националният празник на България да е 24 май - Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата",  и призова вносителите, и най-вече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, да дойде и да каже, че между първо и второ четене ще бъде оттеглен.

Тя определи промяната на националният празник също като посегателство на националния суверитет.

Лидерът на БСП атакува и предлаганите промени за служебното правителство.

"За служебното правителство - тръгнахте с голямата кошница да ограничите такъв кабинет, водени от обективни причини, но приключвате с празни ръце, защото предлагате само служебният премиер да бъде избиран между ръководителите на Българската народна банка (БНБ), Конституционния съд и Сметна палата", посочи Нинова.

И разясни, че работата на един служебен кабинет зависи само от неговите правомощия, а там няма предложения. Истинското решение е да бъде записано, че правомощията на служебния кабинет се определят със специален закон за служебния кабинет, предложи лидерът на БСП.

По отношение на съдебната реформа, която предвиждат тестовете в проекта за промени в Конституцията, Нинова заяви, че тръгват с фалстарт, защото предложенията не били в правомощията на Обикновено Народно събрание.

"2/3 от хората, които ще засегне, казват че това не е работа на това Народно събрание, а на Велико Народно събрание. Това е юредическа неграмотност", заяви Нинова и посочи, че и Конституционният съд ще потвърди това.

Нинова атакува и конкретнтите тестове за промени като ги определи като опит да се овладее съдебната система:

"Кое от тези предложения прави процеса по-бърз, по-справедлив? Кое предложение решава темата справедливост", попита тя.

Тя цитиран изказване на Владислав Славов от Съюза на юристите, че влакът не отминава, а идва срещу нас.

"В 41 страници доклад се видя осъдителната присъда да конституционната реформа", посочи още лидерът на БСП. По думите й в предложенията нямало и най-малък елемент на обществен договор.

"Защо се гаврите с думата "конституция", това е юридическа неграмотност, политическа нищета, която води до разграждане на българската държавност", категорична бе Корнелия Нинова.

Съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов обясни, че това е рамка, върху която трябва да се дискутира. Добре е ,че има различни мнения на отделните гилдии, смята той. Когато обсъждаме прокуратурата, да имаме предвид, че една администрация, създадена веднъж, се занимава да доказва ползата от нейното съществуване, посочи Атанасов.

С настоящите изменения се опитваме да гарантираме, че българската държава ще работи за националния интерес, като осигурим независимостта на съда, в същото време да има отчетност на българската прокуратура, добави Никола Минчев от ПП-ДБ.