Скъпият ток за общините, Планът за въстановяване и казусът "Магнитски" провокираха остри реплики по време на блицконтрола.

С декларации по повод 150 години от рождението на Гоце Делчев започна днешното пленарно заседание на Народното събрание.

Парламентарната група ГЕРБ-СДС почете с декларация годишнината от рождението на Гоце Делчев - големия политически лидер, революционер и борец за свободата на българите в Одринска Тракия. Декларацията от името на парламентарната група прочете народният представител Петър Николов. В декларацията се посочва, че само нация, която познава очите и спомена за своите герои, може да бъде свободна и благоденстваща днес. Общество, което си позволява да фалшифицира историята, не е и няма как да бъде част от европейското семейство на споделени ценности, се посочва в декларацията.

Петров припомни, че след преврата от 1944 година новата комунистическа власт, следвайки антинационалната си политика за създаване на македонска нация, решава да предаде костите на Гоце Делчев на Югославската република Македония. По думите му, макар тогавашния македонски премиер да определя Гоце Делчев като "един българин без значение за освободителните борби" с течение на времето великият войвода се е превърнал в един от фундаментите на новоизгражданата македонска идентичност като за целта политическото наследство е целенасочено фалшифицирано и преиначавано чак до наши дни. Петров припомни, че и настоящият македонски президент Стево Пендаровски е признал, че безспорна историческа истина е, че Делчев се е определял като българин, но в последствие се е отметнал от думите си.

Днес гробът на Гоце Делчев се намира в Скопие. Той е задължително място за поклонение за официална българска делегация, посещаваща македонската столица, като единственото изключение беше направено от сегашния министър-председател Кирил Петков, посочиха от ГЕРБ-СДС.

От ИТН също прочетоха декларация, в която се казва, че подкрепят изцяло подхода и усилията на правителството за нова динамика в отношенията с РСМ. 

Ние от "Има такъв народ" /ИТН/ подкрепяме изцяло подхода и усилията на правителството за внасяне на нова динамика в отношенията с Република Северна Македония /РСМ/. Това заяви депутатът Александър Александров в декларация от името на парламентарната група на ИТН по случай 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Считаме и сме убедени, че непрестанното сътрудничество в икономиката, културата, спорта и в чисто човешките отношения, е от полза на двете страни, заяви от народният представител. Той увери, че от ИТН не оспорват правото на идентичност на РСМ "такава, каквато се чувства", но не подкрепят целенасочена подмяна на историята. ИТН настоява и за спазване на договора за добросъседство.

По думите на Александров Гоце Делчев е герой и на двете държави и не бива да има спорове. Той призова да няма "превъзбудени послания" колко много неща разделят двата народа, а да мислим за това, което ни обединява. Според Александров това е важно при отдаването на общата ни почит към Гоце Делчев. Нека заедно погледнем в общото ни бъдеще и нека добре знаем - два пътя няма - или тук под широкоскроената дреха на европейския съюз, или там като последен отглас на едни отминали времена.

В блицконтрола към премиера Кирил Петков, отговори на въпрос на Томислав Дончев от ГЕРБ относно плана за развитие. Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в Европейската комисия /ЕК/, заяви премиерът Кирил Петков. 

Петков уточни, че ЕК приветства направените промени в плана, свързани със сектор енергетика. Премиерът посочи, че ще има обществени обсъждания.

Петков посочи, че има доста голяма зависимост от доставките на газ от Русия, както и зависимост на енергетиката от атомната електроцентрала "Козлодуй". По отношение на конфликта НАТО - Русия, Петков посочи, че има доста голям риск от потенциални санкции в подаването на газ.

В плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, посочи Петков и уточни, че така зависимостта ще се увеличи още повече от тези доставки. Ние, като едно ново правителство, не може да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим част от плана, така че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергия. Всичко това успяхме да го направим в много къс период и се радвам да кажа, че в момента ЕК приветства тези промени и чакаме крайният резултат, заяви Кирил Петков.

По думите на Дончев обаче, самото допускане, че някой си е позволил да изпрати нещо в ЕК без да е съгласувано тук, без някой да го е виждал, и то със значителни промени е "безобразие".

Вторият вариант е, посочи депутатът, в ЕК да не е изпращано нищо и в такъв случай не са верни думите на Петков, че документът е изпратен на Брюксел.

България закъснява с одобряването на всички изключително важни финансови инструменти, които да дадат шанс на държавните институции, местните власти, на бизнеса да инвестират в полезни за тях проекти, коментира представителят на ПГ ГЕРБ-СДС. Дончев обясни, че новият програмен период тече от 1 януари м.г - т.е 2021 г. вече е нулева.

Каква част от 2022 г. също ще бъде нулева без плащания от оперативните програми и националния план за възстановяване, попита той. Темата стои, защото анализът показва, че дори и утре да имаме одобрен план и оперативни програми, в най-добрия случай парите ще достигнат до общините, фирмите в средата на следващата година, подчерта депутатът.

Кирил Петков увери, че ще има обществени обсъждания. Петков бе категоричен, че е по-добре да се изчакат още две-три седмици, отколкото да бъдат похарчени милиарди, които можели да променят бъдещето на България по "ужасно грешен начин", за част от политиките, наследени от управлението на ГЕРБ.

По време на блицконтрола в НС Кирил Петков заяви още, че ще говорят с всяка една община относно големите сметки за ток, но държавата няма средства, вземат се тези средства от данъкоплатците и ги преразпределят. Той подчерта, че трябва да са убедени, че общината не е харчила четири пъти повече средства по обществени поръчки, както това се е случило в София.

"Ще говорим с всяка една община, която има нужда от помощ за плащане на тока. Направихме оперативно заседание на НС и решихме, че ще направим работна група, която да изисква какви средства трябват на общините. Когато видяхме примери като този в София - с различните цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини наистина имат нужда от допълнителни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме", заяви Кирил Петков.

"Аз не виждам защо общините трябва да се притесняват. Те да дойдат със своите искания и ние едновременно с това ще проверяваме дали публичните средства се харчат прозрачно. Ако всички са си харчили парите по най-прозрачния начин, да дойдат при нас. За наша изненада обаче още няма общини, които да са дошли с конкретни искания. Не знам дали се притесняват от нещо друго, но вратите ни са отворени за тях", каза още Петков.

Той уточни, че и в момента има действащ механизъм за подпомагане на общините с 250 лева на мегават час електроенергия.

С до 250 лева за мегаватчас ще бъдат компенсирани училища, читалища и детски заведения за двата месеца януари и февруари, обяви финансовият министър и вицепремиер Асен Василев в блиц парламентарния контрол. Средствата са от допълнителни приходи и са 450 милиона лева. Асен Василев съобщи, че работна група ще определя допълнително кои общини имат допълнителни нужди за подпомагане.

Предлага се да бъде създаден и вариант за закупуване на ток от общ доставчик по дългосрочни договори като така ще има предвидимост на цената на електроенергията.

"Да се направи така, че общини, детски градини и училища, всички, които искат от обществения сектор, да могат да купуват електроенергия заедно през един общ доставчик, който всъщност от името на държавата да закупува по дългосрочни договори електроенергия на борсата. Това ще позволи 12 или 24-месечната предвидимост на цените, ще направи бюджетирането нормално и ще направи така, че да имаме свободен пазар от една страна, от друга страна да не трябва всеки директор на училище да става търговец на електроенергия и да разбира от спецификата на тази дейност", каза вицепремиерът.

Скандал избухна в пленарната зала на Народното събрание, след като от ДПС обвиниха вицепремиера Асен Василев, че нарушава конституцията и законите на страната с разширения от Министерство на финансите списък с фирми, санкционирани по закона "Магнитски".

По време на парламентарния контрол министърът на финансите Асен Василев обяви, че в момента се подготвя закон, който да се прилага при външни санкции, заплашващи финансовата система и икономиката на страната.

Василев допълни, че в този законопроект ще се регламентира прилагането на всички видове външни санкции, а не само на тези, наложени от САЩ по глобалния закон "Магнитски". Целта е защита на българската икономика и на българската банкова система.

Вицепремиерът прогнозира, че много скоро това предложение ще влезе в пленарна зала.

"Очаквам в рамките на седмици законопроектът да влезе тук и очаквам доста активни дебати от част от политическите сили", заяви той, поглеждайки към лявата част на залата (ДПС).

Това му изказване разгневи лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който излезе на трибуната.

"Въпросът ми е до Асен Василев за решението, на което се създадоха едни черни списъци, които днес съдът обяви за незаконни. Днес вицепремиерът обяви, че законите не са се спазвали и е имало целесъобразност и разбирам, че има нова справедливост и нов морал, които не се основават на конституцията и законите на страната", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ определи правителството като "Съюз за нарушаване на Конституцията и законите на страната", който призовавал от трибуната на НС да не се спазват законите.

Самият Пеевски не взе думата, но подвикваше от място.

"Г-н Карадайъ, разбирам , че много Ви боли, че човекът, който седи до Вас - г-н Пеевски, е сложен в международен списък за корупция", отговори му Василев. Той допълни, че българската държава няма никакво отношение, а отношението е да предпази българската икономика", заяви Асен Василев.

"Няма международен списък, има административна санкция по един закон, който действа в САЩ. Василев каза, че нямало закон, който да прилагат, но при липсата на закон - сте нарушили законите на страната", заяви Карадайъ.

След това Карадайъ поиска 15-минутна почивка. След края ѝ председателят на ДПС заяви, че страната се превръща в "Цар-Кировата държава".

Парламентът възложи на МС в едномесечен срок да внесе доклад за актуалното състояние на оградата по границата

Народното събрание възложи на Министерския съвет в едномесечен срок да внесе в парламента доклад с детайлна информация за актуалното състояние на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница и съпътстващата го инфраструктура. Решението беше взето единодушно със 166 гласа "за", без "против" и "въздържал се".

Докладът трябва да съдържа и информация за извършените дейности и свързаните с тях разходи за ремонт на оградата, както и за обезпечаване дейността на ведомствата в условията на засилен миграционен натиск.

Предложението за решение беше направено от ГЕРБ-СДС във връзка с питането на Христо Гаджев към министъра на отбраната относно ролята на Министерството на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура. Първоначално се предвиждаше докладът да бъде внесен в парламента в срок от 14 дни, но по предложение на Атанас Зафиров /"БСП за България"/ беше прието срокът да е един месец.