Предвижда се да има пенсия за репресирани български граждани, които по една или друга причина не са успели да придобият право на пенсия. Депутатите приеха на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Предлага се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2025 г., така че да се създаде нова правна рамка в КСО.

Предложението е сегашните добавки да станат нов вид пенсия за репресирани, която да е между 45 и 75 процента от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, съобщи БТА.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че законопроектът се отнася до отстраняване на несправедливост и осъвременяване на пенсионното подпомагане на репресираните лица и техните преживели съпрузи.

Изтъква се, че предвиденото за тях през 1991 год. пенсионно подпомагане към датата на приемане на закона не съответства на днешните социални и икономически реалности. По време на комунистическия режим част от репресираните лица са били изгонени от органите на Държавна сигурност от страната, като това се отнася особено за лицата, оказали съпротива срещу насилствената смяна на имената. Друга част от репресираните през 80 - те години на 20 - ти век са били подлагани на натиск от органите на ДС за напускане на страната след излизането им от затвора. През 90 - те години на 20-ти век и по-късно през годините на прехода много от останалите в страната репресирани са извършвали трудова дейност, но не са били социално осигурявани за осигурителен стаж от работодателите си.

Тези обстоятелства обуславят невъзможност за тези категории репресирани лица да имат изискуемия от Кодекса за социално осигуряване осигурителен стаж при навършването на възрастта за пенсиониране. Поради това те не могат, навършвайки възраст за пенсиониране, да кандидатстват за добавка към пенсията си съгласно Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Добавката им се отказва от НОИ, тъй като нямат право на пенсия, към която да бъде добавена, се посочва в доклада на комисията. Предлага се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2025 г. В мотивите към законопроекта се посочва, че промените се отнасят за около 6 000 български граждани - репресирани и преживели съпрузи на репресирани, вкл. около 1 000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената за периода от 1984 - 1989 година, се посочва още в доклада.

В хода на разискванията Даниела Божинова, народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България", заяви, че депутатите от "Зелено движение" ще подкрепят законопроекта, тъй като той дава възможност да се преодолее липсата на стаж при хора, които са били репресирани. По думите ѝ измененията, направени с промените в Кодекса за социално осигуряване, дават възможност на репресираните лица да си купят три години стаж, но често това не било достатъчно, за да придобият право на пенсия. Надяваме се по този начин, макар и късно, да има някаква справедливост за изтърпените от тях лишения, добави депутатът.

Румен Христов, вносител на измененията, заяви, че това, което се предлага, не е популизъм. Първо става въпрос за шест хиляди души. Всяка година на датите, свързани с почитане на жертвите на комунизма, аз се срещам с тези хора. Те са изключително скромни, не са нахални, те не искат, не стачкуват, просто питат, какво може да бъде направено. Става дума за 10 млн. лв., които ще бъдат отпуснати с бюджета за следващата година, разясни Христов. Наистина тези хора заслужават да бъдат уважени, добави той.

Севим Али от ДПС, също част от вносителите на законопроекта, поясни, че това, което се предлага, е репресираните да имат право на добавка, която да бъде увеличена с 50 процента. Актуализират се пенсиите и заплатите, а тези добавки не са актуализирани повече от 15 години, разясни депутатът.

Георги Георгиев от "Възраждане" посочи, че този законопроект се приема, за да може ДПС да си осигури малко повече гласове. ГЕРБ и ДПС са в коалиция и работят в коалиционни взаимоотношения с различни "патерици", коментира депутатът. Това предложение е чисто предизборно, добави депутатът.

От "БСП за България" Борислав Гуцанов заяви, че ще направят промени и предложения между първо и второ четене и се обърна към председателстващия заседанието Росица Кирова да не се изкушава да го предлага за второ четене в днешното заседание.

Февруари месец от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха предложение репресирани, които са били в лагери, да могат да си купят до три години недостигащ осигурителен стаж.