Измамници са откраднали над 3,4 млрд. долара от американски граждани през миналата година, а този тип престъпления се извършват чрез все по-сложни криминални тактики, сочи публикуван днес доклад на ФБР, предаде Асошиейтед прес.

Загубите от измами, за които са съобщили американци на възраст над 60 години, са се увеличили с 11% спрямо предходната година. Разследващите предупреждават за ръст на наглите схеми за източване на банкови сметки, включващи изпращане на куриери, които лично да вземат пари или злато от жертвите.

Най-често докладваните измами сред възрастните хора са били свързани със схема за техническа поддръжка. Измамниците се обаждат по телефона и се представят за служители в областта на технологиите, банковото дело или за държавни длъжностни лица. Те убеждават жертвите си, че чуждестранни хакери са проникнали в банковите им сметки и им казват, че за да защитят парите си, трябва да ги прехвърлят в нова сметка, която всъщност е тайно контролирана от мошениците.

При много от схемите се изисква парите да бъдат изпратени с банков превод или под формата на криптовалута. Когато дадена жертвата не желае да направи това, ѝ се предлага алтернатива, а именно - изпращането на куриер, каза Джеймс Барнакъл от отдела за криминални разследвания на ФБР.

По-рано този месец 81-годишен мъж от Охайо застреля шофьор от компанията "Юбър", понеже се усъмнил, че ще бъде ограбен. Преди това възрастният мъж е получавал обаждания от човек, който се е представял за служител от местния съд и е искал пари.

Огромните загуби на възрастните американци вероятно са занижени в официалната статистика. Само около половината от над 880 000 жалби, подадени през миналата година в центъра на ФБР за борба с престъпленията в интернет, са съдържали информация за възрастта на жертвата.